Evo šta su deca bez roditeljskog staranja poželela za Novu godinu i Božić

"Drinka Pavlović" jedan je od najvećih domova u beogradskom lancu ustanova za zbrinjavanje dece bez roditeljskog staranja uzrasta osnovnih i srednjih škola. Period praznika čini da među vaspitačima i mladima vlada prava praznična atmosfera ispunjena ljubavlju, brigom i podrškom

  • 6

Mnogi smatraju da je novogodišnje praznike najlepše proslaviti u krugu porodice. Međutim, mnoge porodične priče nisu tako idilične. Uskraćeni roditeljske brige, mladi koji odrastaju u Domu za nezbrinutu decu, sa istim žarom su dočekali Novu Godinu.

"Drinka Pavlović" jedan je od najvećih domova u beogradskom lancu ustanova za zbrinjavanje dece bez roditeljskog staranja uzrasta osnovnih i srednjih škola. Period praznika, čini da među vaspitačima i mladima vlada prava praznična atmosfera ispunjena ljubavlju, brigom i podrškom.

- Najviše naših štićenika je uzrasta osnovnih i srednjih škola koji će ovde boraviti do punoletstva, uz mogućnost da ovde žive sve do završetka studija. Trenutno u domu imamo jednog studenta na kojeg smo veoma ponosni - objašnjava Bojan Vuković, socijalni radnik.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Za vreme praznika, kada su sva deca na raspustu, sva pažnja zaposlenih u domu je upućena na mlade.

- Period novogodišnjih i božićnih praznika je zaista poseban, a mi kao zaposleni u domu se trudimo da njima bude lepo. Sva deca se veoma raduju i Novoj Godini i Božiću jer je to period koji je pojačan dolascima donatora i drugih ljudi dobrog srca koji nas se sete i donesu poklone našim štićenicima.

Takođe, uvek se trudimo da novogodišnju noć učinimo što lepšom, te smo organizovali hranu i slatkiše koje deca vole, muziku, sokove i na taj način smo obeležili ovaj praznik - objašnjava naš sagovornik.

Najmlađi štićenici praznike provode u domu, dok oni stariji mogu da izađu sa svojim društvom, uz dozvolu svog vaspitača. Mladi koji imaju mogućnost, odlaze u svoje porodice i tamo uživaju u prazničnoj atmosferi.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Na osnovu zajedničke procene, određena deca dobijaju dozvolu za noćni izlazak, a u donošenju takve odluke učestvuje više vaspitača i socijalnih radnika - objašnjava Vuković i dodaje:

- Najviše se fokusiramo na decu mlađeg uzrasta, ne volimo da namećemo starijima kako će izgledati njihov doček. Sve se organizuje u okviru jedne matične grupe kada štićenici imaju priliku da uživaju uz muziku, TV, slatkiše...

Kao i u svakoj porodici, vreme praznika je period koji zbližava ljude, tada su svi na okupu a u domu "Drinka Pavlović" vlada prava praznična atmosfera.

- Uvek me obraduje to što svi u domu dobijamo paketiće iako nas je mnogo u domu. Inače, ovo je jedini trenutak u godini kada smo svi zajedno i kada se družimo više nego inače. Uvek se radujemo Novoj godini jer želimo da svi problemi ostanu u staroj - rekla je T. D.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

U ovoj ustanovi ima i onih koji su Novu godinu ipak proslaviti u krugu najbliže porodice.

- Novu Godinu sam provela sa majkom kod kuće i to me najviše radovalo. Želim da mama što pre ozdravi kako bih mogla da izađem iz doma - kaže četrnaestogodišnja A. S. i dodaje da je od mame dobila najlepši poklon.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Kao i sva druga deca, štićenici doma "Drinka Pavlović" se najviše obraduju poklonima, paketićima i aktivnostima u kojima svi učestvuju.

- Najviše se radujem priredbama i predstavama, druženju sa drugom decom i paketićima koje dobijamo. Prošle godine sam poželeo da upišem Medicinsku školu i to sam ostvario. Sada sam poželeo da budem uspešan i srećan, ništa drugo. Svojim vršnjacima sam poželeo da budu dobri, živi i zdravi i da što pre izađu iz ovog doma, da uspeju u životu i da budu dobri roditelji - rekao je Nikola K.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Podsećamo da nakon završetka procesa školovanja, dolazi momenat osamostaljivanja kada mladi ulaze u proces drugačije vrste podrške od strane države koji se odnosi pre svega na stalnu novčanu pomoć koja traje godinu dana.

Takođe, štićenici dobijaju mogućnost da koriste beneficirane usluge stanovanja na nekoliko lokacija u gradu. Druge opcije se odnose na mogućnosti zaposlenja, ali su one usko povezane sa postignutim uspehom za vreme školovanja.

(Mihajlo Pavić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • piki

    7. januar 2015 | 21:45

    754567 ne lupetaj ti znas kako je njima ja sam licno u tom domu bijo do 18g i zato bolje nepricaj nesto kad neznas

  • Sergej

    7. januar 2015 | 16:07

    Da im Ceca organizuje proslavu u Hyatu

  • 754567

    7. januar 2015 | 18:12

    Ova slika je samo za javnost. Inace je mnogo gore :( govorim iz iskustva. Na zalost ; (

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA