GALEBOVI "OKUPIRALI" BEOGRAD: Nećete verovati koliko ih ima!

Ove ptice su praćene na više lokacija: deponiji u Vinči (u saradnji sa JKP Gradska Čistoća), na Dunavu (potez od Ade Huje do Vinče, sa obala i iz čamca u saradnji s Vojvodinašumama) i na ribnjaku Mika Alas (u saradnji s upravom ribnjaka)

  • 9
Galebovi po košavi lete iznad Dunava u Novom Sadu Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Jata galebova koji proteklih dana nadleću beogradske reke i od kojih su se zabelile obale samo je delić od oko 40.000 jedinki koje toplo vreme provode u našem gradu.

Iako ove ptice najčešće zadivljuju Beograđane lepršajući iznad Save i Dunava, njihovo omiljeno mesto boravka je Vinča. I to deponija.

- Galebovi se u toku dana zadržavaju po deponijama gde se u velikom broju hrane. Takođe, kada se oru njive oni su prvi iza traktora da se pogoste svime što plug okrene, tako da su najmanje prisutni na vodenim staništima - kazao je Dragan Simić iz Lige za ornitološku akciju Srbije, pišu "24sata".

Foto: Timeodd Foto: Timeodd

Galebovi su praćeni na više lokacija: deponiji u Vinči (u saradnji sa JKP Gradska Čistoća), na Dunavu (potez od Ade Huje do Vinče, sa obala i iz čamca u saradnji s Vojvodinašumama) i na ribnjaku Mika Alas (u saradnji s upravom ribnjaka).

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i Lige za ornitološku akciju tokom januara brojali su prošle nedelje galebove koji zimuju u Beogradu.

- To je rađeno uporedo sa više tačaka duž Dunava, od Krnjače do Vinče, i zabeleženo je oko 40.000 jedinki 7 vrsta galebova. Od ređih vrsta, primećen je prvi srebrnasti galeb u Srbiji, kao i mrki i crni galeb (imena se odnose na boju leđa i krila). Crni galeb je tipično morska vrsta, zimuje i 150 km od obala i ovako duboko u kontinentu je retkost - objašnjava Simić.

Ove godine prvi put očian običan galeb iz Ukrajine, a ornitolozi su spazili i galebove iz Hrvatske, Mađarske i Italije, kao i jednog koji je prevalio 1000 kilometara do Beograda.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Prilikom posmatranja na deponiji u Vinči očitali smo 43 prstena, od toga 39 običnih galebova, što prstenovanih u Srbiji (12), što u drugim zemljama: Ukrajina (1), Italija (1), Mađarska (11) i Hrvatska (13). Očitani su i prstenovi na nogama 3 krupnija, sinja galeba, verovatno svi iz Ukrajine. Za jednog je to več potvrđeno: prstenovan je juna 2010. kao mladunac u gnezdu 1000 kilometara odavde, nedaleko Kijeva – kaže Simić dodajući da je prvi put očian običan galeb iz Ukrajine.

(Telegraf.rs/24 sata.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA