ŠKOLA ZA PONOS SRBIJE: U nju su išli David Albahari, Sava Šumanović i Vučić, a sada će se u njoj sastati EVROPSKE GIMNAZIJE! (FOTO)

Prvi put u istoriji Srbije, a na inicijativu Zemunske gimnazije biće organizovan susret gimnazija Evrope, a šta će to doneti i zbog čega je ova škola jedna od najboljih za naš portal govori direktor Miloš Bjelanović

  • 2

Jedna od najcenjenijih i najstarijih gimnazija u Srbiji - Zemunska gimnazija nastavlja da podiže lestvice obrazovanja toliko visoko da je druge škole veoma teško pariraju, te tako po prvi put u istoriji Srbije organizuje Međunarodni susret gimnazija Evrope! To će biti dobra prilika da se država poveže i promoviše u mnogim granama, a ne samo u obrazovanju kaže za Telegraf.rs direktor ove školske ustanove Miloš Bjelanović!

Po prvi put u Srbiji od 23 - 28 marta održaće se Međunarodni susret gimnazija Evrope, što je prema rečima direktora Zemunske gimnazije, koja je i inicijator ovog skupa Miloša Bjelanovića najznačajniji projekt ove godine u sferi obrazovanja.

Na ovom, reklo bi se istorijskom skupu sastaće se gimnazije iz Budimpešte (srpska gimnazija Nikola Tesla), Temišvara (Dositej Obradović), Trebinja (Jovan Dučić) i iz Slovenije.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

- Mi smo osmislili ovaj skup sa ciljem da se povežu gimnazije, da se preko njih danas - sutra naši gimnazijalci upute na univerzitete u EU, a uz to ima još mnogo opcija koje se same po sebi otvaraju. Izabrali smo da tema sastanka bude PODIZANJE KVALITETA NASTAVE. Zemunska gimnazija je u mnogim stvarima prva, a ovo je jošsamo jedna u nizu gde smo prvi otpočeli sa unapređivanjem uslova za đake - kaže direktor Bjelanović za Telegraf.rs.

Prema njegovim rečima ovu manifestaciju podržaće i ambasadori zemalja učesnica, kao i ministarstvo spoljnih poslova Srbije, a na njenom samom kraju biće organizovana i svečana večera kako bi se zahvalili svima koji su prihvatili ovaj poziv.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

- Zemunska gimnazija je u mnogim stvarima podigla lestvicu kada je obrazovanje u pitanju. Svaka učionica ima računare, projektore, a u upotrebi je i korišćenje tzv pametne tač-skrin table, koju jedino đaci naše škole koriste u Srbiji - kaže Bjelanović.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

UMESTO PORTIRA: U školu samo sa identifikacionom karticom! (FOTO)

Zemunska gimnazija jedina je škola u Srbiji koja je zbog bezbednosti uvela identifikacione kartice, a prema rečima direktora Miloša nakon uvođenja ovog sistema nije zabeležen nijedan jedini incident.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

- Ovaj sistem je fantastičan i što je najvažnije daje mogućnost da se nadogradi. Tako indetifikacione kartive učenika mogu postati i platežne, pa da se uz pomoć nje kupuje i užina, a samo validiranje i stvaranjem e dnevnika roditelji u svakom momentu mogu da znaju gde su im deca i kakve ocene imaju - objašnjava direktor.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Zemunska gimnazija osnovana je daleke 1858. godine i jedna je od najstarijih školskih ustanova u Srbiji, a trenutno u njoj nastavu pohađa 1240 učenika u 40 odeljenja, a zapošljava 105 ljudi, što je ubraja u red najvećih ustanova obrazovanja u zemlji.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

- Gimnazija, koja je osnovana 1858. godine s ponosom ističe da su njeni đaci bili David Albahari, Predrag Koraksić, Sava Šumanović, Pavle Paja Radosavljević (lični sekretar Nikole Tesle), dvostruki akademik na Univerzitetu u Njujorku Gordana Vunjak, Kalina Kovačević, Andrija Mladenović, Nada Dimić, Goran Paskaljević, Mlađan Dinkić, Aleksandar Vučić i mnoge druge ličnosti.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Masa

    10. mart 2015 | 13:30

    Stvarno sam odusevjena.Nisam mogla ni predpostaviti da tako nesto postoji kod nad.Nije ni cudo sto mnogi ucenici iz ove skole uspesno predstavljaju nasu zemlju .Posto su skole hramovi znanja trebalo bi da ih je jos vise.

  • Zemunac

    10. mart 2015 | 16:26

    Zaboravili ste da spomenete Dragana Rumenčića našeg poznatog slikara i Dimitrija Bjelicu šahovskog velemajstora koji su išli sa Predragom Koraksićem u školu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA