Grad Beograd objavio rat komarcima (FOTO)

Nove mašine za suzbijanje komaraca mogu za tri sata da pokriju do 120 hektara, kada je reč o manjoj, i do 160 hektara kada je u pitanju veća mašina, poznatija kao top

  • 2

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali posetio je danas Zavod za biocide i medicinsku ekologiju povodom nabavke 15 ULV uređaja za suzbijanje komaraca i isto toliko pikap vozila sa istom namenom.

Nabavkom nove opreme očekujem da ćemo ove godine biti najefikasniji u suzbijanju komaraca do sada, a posebno jer smo ceo posao poverili gradskoj instituciji koja se svojim radom i iskustvom dokazala na tom planu – istakao je Mali.

On je podsetio da je reč o zavodu koji je kod nas registrovao virus Zapadnog Nila, koja vrši sterilizaciju svih bolničkih centara na teritoriji Srbije, a koja je bila zanemarena u prethodnom periodu.

– Do ove godine suzbijanje komaraca na teritoriji Beograda radile su privatne firme, zbog čega je grad morao da izdvaja veliki novac. Angažovanjem naše gradske institucije uštedećemo milion evra u gradskom budžetu na godišnjem nivou. Ovo je prava poruka da treba da se oslonimo na naše institucije, posebno kada se uzme u obzir da je ova ustanova u potpunosti opremljena za ovaj posao – od monitoringa do suzbijanja odraslih formi komaraca – ukazao je gradonačelnik.

Foto: Tanjug/Dragan Stanković Foto: Tanjug/Dragan Stanković

On je još i dodao da će usluge i znanje Zavoda za biocide biti ponuđene i drugim lokalnim samoupravama, tako da će grad na sopstvenoj pameti u budućnosti moći i da zaradi.

Direktorka Zavoda za biocide Dragana Despot zahvalila je gradonačelniku i istakla da će ta ustanova opravdati ukazano poverenje.

Ona je precizirala da nove mašine za suzbijanje komaraca mogu za tri sata da pokriju do 120 hektara, kada je reč o manjoj, i do 160 hektara kada je u pitanju veća mašina, poznatija kao top.

Sve hemikalije koje se koriste za suzbijanje komaraca na teritoriji Beograda maksimalno su bezbedne za ljude, registrovane su od Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, kao i odgovarajućih institucija iz Evropske unije – navela je direktorka Zavoda.

(Telegraf.rs / Izvor: Beoinfo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA