UDOMLJENO 12 ROMSKIH PORODICA: Mali i Devenport im uručili ključeve novih domova!

Reč je o porodicama koje su raseljene iz nehigijenskih naselja kod Belvila i ispod mosta Gazela

  • 3

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport uručili su ključeve i ugovore o korišćenju stanova za 12 romskih porodica, koje su se danas uselile u socijalne stanove u Orlovskom naselju. Reč je o porodicama koje su raseljene iz nehigijenskih naselja kod Belvila i ispod mosta Gazela.

Zgrada za socijalno stanovanje u Orlovskom naselju izgrađena je u okviru projekta "Sagradimo dom zajedno", koji finansira EU sa 3,6 miliona evra, a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u saradnji sa Gradom. Devenport, uručujući ključeve stanova, rekao je da izgrađa socijalnih stanova način da se pomogne poboljšanju uslova stanovanja romske populacije.

- Obezbeđenje stambenih uslova je neophodno za poboljšanje kvaliteta života Roma i njihovu veću integraciju u društvo -rekao je Devenport.

Foto: Tanjug/Marko Đoković Foto: Tanjug/Marko Đoković

On je dodao da je stambeno zbrinjavanje 12 romskih porodica prvi i ohrabrujući korak da treba da se nastavi sprovođenje projekta "Sagradimo dom zajedno".

- Delegacija EU je potpuno posvećena nastavku tog projekta i želim vam sreću u novim stanovima, kao i da se i druge porodice uskoro usele u njihove stanove. EU će nastaviti da pruža pomoć Romima, ali i drugim društvenim grupama - poručio je Devenport.

Gradonačelnik Siniša Mali rekao je da je grad preuzeo obavezu za zbrinjavanje 170 porodica tokom ove i sledeće godine i najavio da će do kraja 2015. ukupno 68 porodica dobiti ključeve stanova. Kako je dodao, za 54 porodice već je rešeno stambeno pitanje, a naredne godine biće obezbeđen adekvatan smeštaj za još 48 porodica.

Foto: Tanjug/Marko Đoković Foto: Tanjug/Marko Đoković

- Kada pogledate smeh ove dece i sreću ovih ljudi, shvatite da činimo pravu stvar i brinemo o onima kojima je pomoć najpotrebnija - rekao je Mali i dodao da Grad i Delegacija EU na pravi način pokazuju koliko brinu o romskoj populaciji.

Prezicirajući da se nove zgrade grade u Jabučkom ritu i u Mislođinu kod Obrenovca, Mali je istakao da će Grad i ubuduće biti posvećen inkluziji Roma i obezbeđivanju adekvatnog smeštaja za romske porodice koje zive u nehigijenskim naseljima. Predstavnik porodica Bekim Gaši zahvalio se u ime svih useljenih gradonačelniku i šefu Deleacije EU što su im omogućili rešenje stambenog pitanja.

Foto: Tanjug/Marko Đoković Foto: Tanjug/Marko Đoković

Izgradnja zgrade u Orlovskom naselju trajala je 180 dana i završena je sredinom januara, vrednost donacije iznosila je 270.000 evra, a Grad Beograd je obezbedio dozvole za gradnju i povezivanje zgrade na infrastruktuirne priključke.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA