POSTOJI LI SANKCIJA ZA OVO? Kontrolori Bus Plusa na pravdi boga oteli putnici kartu!

- Da mi je prišao nepoznati muškarac u prevozu i zamolio me da mu predam svoju kartu, telefon ili sat, a onda pobegao sa njima, policiji bih mogla da prijavim lopova. Šta se dešava kada neko uradi isto to, a kod sebe ima legitimaciju Bus plus kontrolora? - pita se oštećena Beograđanka A. Z. (29)

  • 32

Beograđanki M. P. (25) kontrolor Bus Plusa oduzeo je neočitanu nepersonalizovanu kartu na kojoj je imala oko hiljadu dinara kredita, iako je kod sebe imala drugu kartu, koju jeste validirala!

OSTAJEMO LI BEZ BUS PLUSA? Traže da GSP ponovo naplaćuje karte!

Oštećena putnica nalazila se u autobusu na liniji 48, koji je prolazio Banjicom, u trenutku kad je u njega ušla kontrola.

- Kod sebe sam imala dve karte, jednu od njih sam otkucala, a onda je vratila nazad u torbu, pored druge. Kad mi je tražio kartu na pregled, kontroloru sam greškom pružila neočitanu kartu, a to sam shvatila kad je njegov aparat pokazao da nije validirana - priča M. P.

Kako nam je rekla, iako mu je odmah objasnila da ima drugu, otkucanu kartu, što je on odmah i proverio, kontrolor joj je oduzeo onu nevalidiranu, dajući joj "potvrdu" na kojoj piše da "nije zamena za bus plus kartu i da ne može da se koristi u javnom prevozu".

Foto: Petar Lazović Foto: Petar Lazović

Osim toga, na ovom parčetu papira, u koji smo imali uvid, pisao je i broj telefona preko kog putnik može da se obavesti "o daljoj proceduri".

Problem kod poslednje novine u Bus Plus sistemu da kontrolori putnicima od kojih oduzimaju neotkucane karte izdaju potvrde s kojima oni mogu da vrate nazad svoju imovinu je to što su brojni slučajevi u kojima kontrolori to jednostavno -  ne urade.

SINIŠA MALI OBJAVIO RAT ŠVERCERIMA: Ko nema kartu, kazna 6.000 dinara!

Takvo iskustvo doživela je A. Z. (29) koja je takođe imala kod sebe dve karte, od kojih na jednoj nije bilo kredita, što je ona i napomenula kontroloru.

- Ljubazno mi je rekao da će to on očas posla da proveri pomoću onog njihovog aparata, a kad sam mu predala karte napao me je salvom pitanja i uvreda što nisam otkucala kartu. Odbila sam da mu dam ličnu kartu jer nema pravo da me legitimiše bez prisustva komunalnih policajaca i pitala da li je svestan da mi je upravo ukrao kartu. Da mi je prišao nepoznati muškarac u prevozu i zamolio me da mu predam svoju kartu, telefon ili sat, a onda pobegao s njima, policiji bih mogla da prijavim lopova. Šta se dešava kada neko uradi isto to, a kod sebe ima legitimaciju Bus plus kontrolora? - pita ogorčena Beograđanka.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

STUDENT KOJI NIJE IMAO KARTU: Davio me komunalni policajac koji je i ranije maltretirao putnike! (VIDEO)

Isto pitanje postavili smo i upravi Bus Plusa, od koje smo dobili odgovor u kom jasno stoji da u slučaju kada putnik ima očitanu kartu, kontrolor ne može da mu oduzima neku drugu koju nije otkucao, a predao ju je greškom.

“Prema Pravilniku o tarifnom sistemu u javnom linijskom prevozu putnika na teritoriji grada Beograda, propisano je da kontrolori imaju pravo da, uz odgovarajuću potvrdu, oduzmu Bus Plus karticu putniku. Putniku se uvek izda potvrda o oduzetoj kartici osim ukoliko se udalji sa mesta događaja i ne preuzme potvrdu. Nepersonalizovane Bus Plus kartice se vraćaju putniku u slučaju da se utvrdi da je u trenutku kontrole karata pokazao nevalidnu, a posedovao i validnu personalizovanu ili očitanu nepersonalizovanu karticu koju greškom nije odmah pokazao.

Ukoliko putnik nije imao očitanu kartu u trenutku kontrole oduzeta nepersonalizovana kartica se vraća nakon što bude omogućio podatke za upisivanje u službenu evidenciju i stavljanja na uvid ovlašćenom službenom licu radi izdavanja prekršajnog naloga” - navode u Bus Plusu.

Foto: Tanjug Foto: Tanjug

Prebijen kontrolor na liniji 43

Naše pitanje šta se dešava kad ovo pravilo ne bude ispoštovano i da li su nekako, do sada, procesuirani kontrolori koji su postupili suprotno propisima koji regulišu njihova prava i dužnosti - kao kad, na primer, putniku oduzmu nešto što mu pripada, a onda se oni udalje u nepoznatom pravcu (bez prethodnog izdavanja ikakve potvrde) - ostala su bez odgovora.

(Jovana Babić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr_sokrates

    30. maj 2015 | 00:22

    Ma šta je bre ovo po srbiji... koga boli. ..... koliko ja imam ne_otkucanih karata u džepu?? Dokle god imam otkucanu kartu i vozim se legitimno niko nema prava da mi oduzima druge karte. To sam ja platio i to je moja lična svojina.. živim na zapadu godinama i nikada se ovako nešto nije desilo, znači imam validnu kartu i to je sve što kontrola treba da zna..., sve ostalo nije njihov problem... ovo po srbiji je javašluk.

  • nadja

    30. maj 2015 | 00:05

    A sto nerada aparati bus-plusa u celoj 26. I nemozes ocitati kartu. A kontrola dodje?!? Ko je kriv ?!?

  • Miki

    30. maj 2015 | 00:48

    Kartica je moja jer sam je platio. Samo ovde uzimaju i daju papir. Pravo bezakonje. Nek mi daju pare koje sam dao za tu plastiku. Jos malo skidace nam i sve sa nas.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA