Novi protest meštana Resnika zbog preseljenja Roma

Pročitano pismo u kome se traži da se gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izvini stanovnicima Resnika zbog optužbe za rasizam. Nema nikakvog razloga za proteste niti pregovore, poručio Đilas

  • 0

Žitelji Resnika održali su večeras protestni skup zbog preseljenja Roma iz naselja Belvil, a okupljenima su se obratili vlasnici parcela na kojima su postavljeni montažni kontejneri za Rome i predstavnici roditelja đaka iz Osnovne škole "Đorđe Krstić".

Juče je zbog preseljenja Roma u Resnik izbio sukob između policije i meštana. Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je privedeno 20 osoba, od kojih je 14 zadržano i da je reč o navijačima Crvene zvezde i Rada.

Na početku skupa pročitano je pismo u kome se traži da se gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izvini stanovnicima Resnika zbog optužbe za rasizam.

"Na teritoriji Resnika više od 150 godina postoji romsko naselje i do sada se ovde nikada nije desio nijedan incident izazvan rasnom mržnjom. Na protestu koji je prekomernom upotrebom sile u nedelju razbila policija učestvovali su i Romi iz Resnika. Mi nismo podigli svoj glas protiv Roma, već protiv uzurpacije parcela koje pripadaju građanima Resnika", stoji u pismu nezadovoljnih meštana.

Oni su na skupu podsetili da u Resniku već postoji nehigijensko romsko naselje, da postoji izbeglički kamp, a da u napuštenom prostoru firme "Vijadukt", bez struje i vode, živi oko 50 ljudi kojima grad ne pruža nikakvu pomoć.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je da nema razloga za protest protiv naseljavanja Roma u Resniku i najavio da će raseljavanje neformalnog romskog naselja kod "Belvila" na Novom Beogradu početi u drugoj polovini aprila.

- Nema nikakve potrebe za tim - 20 porodica, 40 odraslih, nekoliko desetina dece ne mogu nikoga da ugroze i nema nikakvog razloga za proteste - rekao je Đilas.

On je ponovio da u Beogradu nema pregovora sa ljudima koji zauzmu neki deo zemljišta na kojem treba da se grade veliki infrastrukturni projekti, ali ni sa onima koji smatraju da to što će se na kilometar i nešto od njihovih kuća naseliti 20 porodica Roma predstavlja razlog za demonstracije i napade na policiju.

Predstavnici roditelja đaka OŠ "Đorđe Krstić" najavili su od 17. aprila početak bojkota nastave. Policija je sprečila protestnu šetnju do gradilišta, a tokom celog dana meštanima Resnika je bilo zabranjeno da obiđu svoja imanja na toj lokaciji. Novi skup je zakazan za sutra u 18 sati, saopštili su organizatori protesta.

(Telegraf.rs/Tanjug)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA