≫ 

DIZANJE KUPOLE OD 4.000 TONA: Ovaj ekskluzivni snimak će vam otkriti zašto je HRAM SVETOG SAVE - SVETSKO ČUDO! (VIDEO)

Podizanje kupole izvodilo se 40 dana sa 16 hidrauličnih presa i završeno je 26. juna 1989. Metode teške montaže su se tada primenjivale jedino u SAD i SSSR, ali po prvi put je teret od čak 4.000 tona podignut na visinu od 40 metara, što je bio svetski podvig tog vremena

  • 23

U izgradnju hrama Svetog Save u Beogradu bile su uprte mnoge oči iz naše zemlje, pa i sveta. Pažnju je, decenijama, privlačila više politička strana podizanja ovog najvećeg evropskog i svetskog pravoslavnog hrama.

NAJVEĆE PRAVOSLAVNE GRAĐEVINE NA SVETU: Pogađate li koja je na 5. mestu?! (FOTO)

Dilema je, sedamdesetih i osamdesetih godina, bila u tome hoće li se nastaviti izgradnja hrama, započeta pre pola veka. Kada je nedoumica rešena u korist pravoslavnog hrama, naša i svetska javnost, a posebno građevinski stručnjaci, zainteresovana je za praktično rešenje različitih neimarskih zahvata u gradnji crkve, posebno oko postavljanja centralne kupole teške oko četiri hiljade tona.

Ta znatiželja nikako nije bila slučajna, ni beznačajna, a od toga je zavisilo sa kolikim uspehom će ova kupola biti postavljena na ojačane temlje, i nova konstruktivna rešenja zidova hrama, u mnogome su zavisila ne samo od sigurnosti budućih posetialaca i vernika ove pravoslavne crkve, već i od gradnje mnogih drugih hramova i sličnih zdanja u svetu.

Printskrin: Youtube/Telegraf.rs TV Printskrin: Youtube/Telegraf.rs TV

Preduzeće za projektovanje i inženjering Prva Petoletka Trstenik Inženjering a.d. sa sedištem u Beogradu, bilo je nosilac projekta i organizacije celog posla oko elektrohidrauličnog sistema za podizanje kupole ovog hrama i to je jedan od najznačajnihih događaja koji se pamti.

Tom prilikom po prvi put je teret od čak 4.000 tona podignut na visinu od 40 metara, što je bio pravi podvig te 1989. godine! 

Prema ranijoj zamisli hram je trebalo da se zida od opeke, s tim što bi sam opojedini elementi bili od armiranog betona. Do 1941.godine ozidali su se u opeci obodni zidovi aneksa u visini od 7.60 metara od zemlje. Zvonici do 12 metara su delimično bili urađeni od opeke, a delom od armiranog betona.

Printskrin: Youtube/Telegraf.rs TV Printskrin: Youtube/Telegraf.rs TV

Ovo kulturno, versko i istorijsko zdanje je otpočelo svoju gradnju pre više od pedeset godina, a zaustavljena dolaskom komunista na vlast. Izgradnja je nastavljena 1985.godine, po uzoru na sv.Sofiju, u poznatom srpsko-vizantijskom stilu. 

Hram Sv.Save se gradio najsavremenijim kostruktorskim metodama. Jedna od njih je bila i metoda teške montaže. To je, naime, podizanje krupnih konstruktivnih elemenata na visine za koje su i projektovane. Takav graditeljski poduhvat se primenio za podizanje centralne kupole na 40 metara visine. Za takav zahvat su se vršile pripreme na zamlje. Prema tadašnjim procenama kupola je težila četiri hiljade tona.

Printskrin: Youtube/Telegraf.rs TV Printskrin: Youtube/Telegraf.rs TV

Metod teške montaže se primenjivao u svetu veoma često i to najviše u SAD, zatim u Sovjetskom Savezu, pa i kod nas. Međutim, u Americi zbog upotrebe lakšeg građevinskog materijala, pre svega čelika, nisu imali iskustva sa tako veliki teretima koji su se podizali kod nas, jer su našem građevinstvu dominirali armirano-betonske konstrukcije pošto su jefitnije od čeličnih. Metod teške montaže je štedeo novac, radnu snagu i smanjivao rizik od povređivanja.

Dizanje kupole je trajalo 40 dana, i završeno je 26.juna 1989.godine.

POGLEDAJTE OVAJ EKSKLUZIVNI SNIMAK IZGRADNJE HRAMA:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera Kojot # 1

    14. jul 2015 | 20:09

    Nase blago pravoslavno!

  • Roditelj

    15. jul 2015 | 03:24

    Danas glavni konstruktor Hrama Sv.Sava slavi 70-ti rođendan i ostvaruje i dalje velike poduhvate.Čast mi je da učim od najboljeg,ponosan na svog oca i dedu mojih sinova.Srećan rođendan ćale!

  • Neko

    14. jul 2015 | 23:26

    A sad nam kinezi grade mostove. Ne podcenjujem kineze,naprotiv,ali šta je sa nama,kada ćemo napred?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA