Na Adi devojke bolji spasioci od momaka

Na ''beogradskom moru'' više od 60 "čuvara plaže" svakodnevno vodi brigu o posetiocima, među njima i tri pripadnice lepšeg pola. Ekipe na skuterima i u sitne sate "love" nesavesne kupače

  • 0

Najmanje 60 spasilaca vodi računa o Savskom jezeru, dok je vikendom njihov broj i veći. Samo od početka sezone, čuvari plaže na Adi Ciganliji spasili su čak pet osoba od sigurnog davljenja.

LETOVALI SMO JEDAN DAN NA ADI: Evo koliko novca treba jednoj porodici za provod na "beogradskom moru"

Pored momaka, o kupačima na ''beogradskom moru'' ove godine brinu i tri dame.

- Ekipe spasilaca svakog dana motre na kupače od 10 do 19 časova - kaže za "Novosti" Miodrag Jović, stručni saradnik za kupalište na Adi Ciganliji.

- Najviše posla im zadaju plivači koji se kupaju na mestima gde nije predviđeno. Od 10. juna, kada je počela sezona, imali smo pet intervencija, upravo iz ovog razloga.

Ove godine su se timu momaka koji dežuraju na Savskom jezeru pridružile i tri dame.

- Pokazalo se da su žene bolji spasioci od muškaraca - objašnjava Jović i dodaje:

- One su, obično, pažljivije i imaju sjajnu komunikaciju sa posetiocima Ade, pa rade i na prevenciji eventualnih incidenata.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Spasilačke ekipe dežuraju bez prestanka zbog onih koji mimo zabrane odluče da se u Savskom jezeru rashlade i noću. Dok u toku dana sa kula i iz čamaca na kupače budnim okom motri od 60 do 75 spasilaca, u sitne sate dve - tri posade na skuterima kruže jezerom i lampama "love" nesavesne posetioce ovog izletišta.

Većina njih posluša apele da radi bezbednosti odmah izađe iz vode, ali, kako nam je objasnio koordinator spasilaca, neki namerno krše pravila i sebe dovode u opasnost.

Podršku ''čuvarima plaže'' pružaju i pripadnici Policijske uprave Čukarica, kako danju na motorizovanim dvotočkašima, tako i noću u redovnoj patroli.

Da bi se svaki posetilac osećao potpuno sigurno, tu je za svaki slučaj i pet ekipa Hitne pomoći, dve na makiškoj strani, a tri na levoj obali jezera.

Inače obuka za spasioce traje 60 časova, što se proširi na tri nedelje. Obuka uključuje teorijski deo, gde kandidati uče načine spasavanja, pravila ponašanja, etiku. Takođe, u saradnji sa lekarima Hitne pomoći, uče kako da pruže prvu pomoć utopljenicima, načine reanimacije, imobilizaciju kičme... Kada završe obuku, polažu test pred komisijom.

(Telegraf.rs / Izvor: novosti.online)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA