DA LI TRUDNICE MORAJU DA BUDU VEZANE U KOLIMA? Evo i konačnog odgovora!

Kazna za nevezani pojas na zadnjem sedištu je 5000 dinara, s tim što u roku od osam dana možete platiti 2500 dinara

  • 4

Saobraćajna policija je juče na Bulevaru Nikole Tesle kod zgrade SIV-a za svega nekoliko sati kaznili skoro 50 ljudi bez pojasa od kojih je petoro putnika bilo nevezano na zadnjem sedištu. Iako su neki mediji tokom dana prenosili da žene u trudnoći ne moraju stavljati sigurnosni pojas, ta informacija nije tačna.

Nažalost, to ne znači da se putnici na zadnjem sedištu češće vezuju od vozača i suvozača, već da se retko voze u tom delu automobila. Dosadašnje iskustvo nam je pokazalo da se niko, ali bukvalno niko od putnika u taksiju ne vezuje na zadnjem sedištu, dok 90 odsto taksista ne koristi pojas.

Mnogi putnici misle da ne treba da se vežu, ako sede na zadnjem sedištu.Zato imamo podatak da putnici na zadnjem sedištu od 15 do 20 puta manje koriste pojas u odnosu na vozače i suvozače – kaže Boban Milinković iz saobraćajne policije za “24sata”.

Zakon ne poznaje izuzetke tako da su trudnice i na prednjem i na zadnjem sedištu. Za trudnice je jako bitno da donji deo pojasa podvuku ispod stomaka a gornji stave preko grudi tako da pojas nikako ne prelazi preko stomaka. Nevezana trudnica u slučaju sudara ima mnogo veći rizik da ugrozi plod nego vezana trudnica.

Foto: Profimedia/Corbis Foto: Profimedia/Corbis

– Dešava se da name se devojke i žene čak pravdaju kako ne mogu da se vežu zbog velikih grudi ili silikona, dok se muškarci žale na trbušne probleme, gušenje ili klaustrofobiju. Inače, svaki putnik bez pojasa za sebe plaća kaznu osim dece za koje to čini stratelj. U automobilima u kojima proizvođači nisu prdvideli pojaseve na zadnjem sedištu putnici ne podležu kazni, ako se ne vežu. Takvi su, recimo, “jugo” ili “florida” – objašnjavaju u saobraćajnoj policiji.

Kazna za nevezani pojas na zadnjem sedištu je 5000 dinara, s tim što u roku od osam dana možete platiti 2500 dinara.

(Telegraf.rs / 24sata)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djura Tole posteni

    28. jul 2015 | 17:24

    automobilima u kojima proizvođači nisu prdvideli pojaseve na zadnjem sedištu putnici ne podležu kazni, ako se ne vežu. Takvi su, recimo, “jugo” ili “florida” – objašnjavaju u saobraćajnoj policiji. To znaci da su ta kola super bezbedna pri sudaru pa im pojas ne treba kao ni zadnji nasloni za glavu!E moja srbijo,po svim kriterijumima bezbednosti ta vozila treba da su na otpadu a ne u saobracaju.

  • Dava

    29. jul 2015 | 00:24

    Da li neko hoce da mi objasni ovo, ko se vozi u "jugo ili floridu"ili bilo kohe drigo vozilo koje fabricki nema pojas pozadi, da li ti automobili imaju vrhunsku bezbednost ili ko se vozi u takvim autima pa neka ga nema?! Ako toliko brinu za lica vezana pozadi ja kako da protumacim ne znam.Pametnije je poostriti kazne brze voznje i voznje u alkoholnom stanku, jeb.pojas.ako svi voze pazljivo pojas ne treba.a recimo i ovo auto sediste je pozadi, majka vezana, desi se na primer naglo kocenje, kako ce majka da zadrzi dete kad i ona vec vezana a dobro znamo da pri naglom pokretu pojas se blokira?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA