VODA NA LIDU NIJE VIŠE BEZBEDNA: Evo i zbog čega je tako!

Pogoršanje u odnosu na početak sezone se ogleda, kako kažu stručnjaci, u povećanju broja mikroorganizama, to jest, ima ih više nego što je dozvoljeno propisom

  • 2

Voda na plaži Lido nije bezbedna za kupanje, tvrde u Gradskom zavodu za javno zdravlje! Ipak, obaveštenje o štetnosti plivanja na jednom od omiljenih kupališta u gradu nigde ne postoji, a u utorak je u vodi bilo i roditelja sa malom decom!

Rezultati poslednjeg ispitivanja pokazali su da voda na plaži Lido nije mikrobiološki ispravna. Pogoršanje u odnosu na početak sezone se ogleda, kako kažu stručnjaci, u povećanju broja mikroorganizama, to jest, ima ih više nego što je dozvoljeno propisom, kako prenose "Večernje novosti".

- Poznato je da na kvalitet vode Dunava u Beogradu utiče ispuštanje sanitarnih otpada na potezu Gornjeg Zemuna i Batajnice - tvrde stručnjaci Gradskog zavoda za javno zdravlje. - U uslovima niskog vodostaja, ovaj uticaj je presudan za mikrobiološki kvalitet vode. Pošto su prethodnih nedelja temperature bile izrazito visoke i nije bilo padavina, vodostaj je dosta opao.

FOTO: Telegraf FOTO: Telegraf

Ukoliko ne pogledaju portal Gradskog zavoda za javno zdravlje, sugrađani, međutim, ne mogu saznati da kupanje na Lidu nije bezbedno, jer obaveštenja o neispravnosti vode nema nigde na plaži. Da je Dunav lošeg kvaliteta, ne znaju ni spasioci, a ni pripadnici Vojske Srbije koje smo zatekli na plaži.

Ni posetioci Lida se ne obaziru mnogo na upozorenja Gradskog zavoda za javno zdravlje. Većina njih iskoristila je manje gužvu zbog radnog dana, kako bi uživala u sunčanju i plivanju u reci.

U uslovima lošeg mikrobiološkog kvaliteta vode moguće su infekcije vidljivih sluzokoža, urinarnog trakta, kao i sistema za varenje u slučaju gutanja zagađene vode, tvrde lekari Gradskog zavoda za javno zdravlje. Posebno su ugrožena deca, stariji sugrađani i osobe sa oslabljenim imunitetom.

- Na ovoj plaži se kupam već 15 godina i nikada nisam imala bilo kakvih problema - kaže Vera Babović, koja je na ostrvo došla sa prijateljicom. - Voda je, koliko vidim, čista i bistra i ne plašim se za zdravlje. Čak i unuke često dovodim.

FOTO: Telegraf FOTO: Telegraf

Ni drugi kupači ne bave se tvrdnjama stručnjaka, pa ih informacija o lošem kvalitetu vode nije omela da se rashlađuju na svojoj omiljenoj plaži.

Lekari Gradskog zavoda za javno zdravlje, u međuvremenu, apeluju na sugrađane, da ukoliko se, uprkos njihovim upozorenjima kupaju na Lidu na sopstvenu odgovornost, obavezno istuširaju odmah po izlasku iz vode i da izbegavaju zaranjanje u reku.

Za razliku od Lida, voda na Adi Ciganliji, ali i na svim drugim otvorenim gradskim bazenima, potpuno je ispravna i Beograđani bez bojazni mogu na ovim mestima da se kupaju.

Podsetimo, pre Lida, analize su pokazale da brčkanje nije poželjno ni na Beloj steni između Beograda i Pančeva.

(Telegraf.rs / Novosti.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marina <3

    30. jul 2015 | 00:02

    Ne bazeni, ne Ada, ne Lido.... pa gde ovaj jadni narod da ode??? GDE?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA