EVO KOLIKO JE BEOGRAD MALI kad se uporedi sa DŽINOVSKIM GRADOVIMA (INFOGRAFIKA)

Kad se Beograd uporedi sa najvećim svetskim gradovima, on je samo mala mrlja na mapi

  • 41

Da li ste znali da je po broju stanovnika Beograd četvrti grad u jugoistočnoj Evropi, posle Istanbula, Atine i Bukurešta, a najveći grad na teritoriji bivše Jugoslavije?

MOŽETE DA POGODITE KOJI? Ovi gradovi su omiljeni turistima za doček

Za većinu Srba, ali i žitelja bivše SFRJ, Beograd je pojam metropole. Nepregledno more solitera, betona, ulica, automobila. Čoveku su potrebna dva sata da kolima stigne s jednog na drugi kraj.

Kao najveći grad Srbije, Beograd leži na ušću Save u Dunav u centralnom delu Srbije i zauzima 3,6 odsto teritorije Republike Srbije, a u njemu živi 21 odsto ukupnog broja građana dela Srbije.

Ipak, kad se Beograd uporedi sa najvećim svetskim gradovima, on je samo mala mrlja na karti.

Pored Njujorka, Sidneja, Londona, na infografici koju smo napravili za vas, nalaze se i Pariz, Peking, Moskva, Berlin i Tokio.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ukoliko pogledate infografik, videćete da je Njujork deset puta veći od Beograda. Po podacima iz 2012. godine, tamo živi približno 19,8 miliona stanovnika.

Njujork je i od ostalih gradova prema ukupnoj površini veći, ali je Beograd i naspram Pekinga, Pariza, Moskve dosta manji. Čak i "obični" Berlin skoro je triput po površini veći.

Od sada pratite Telegraf i preko Vajbera!

(Telegraf.rs )

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nina Jerković

    3. septembar 2015 | 14:13

    Treba beograd uporediti sa Srbijom da se vidi koliko je Srbija zaostala i mala u poredjenju sa beogradom koji je muue zadnjih 70 godina. Srbija jedino može da se spase ako prekine da izdržava parazitski beograd.

  • Praistorijska Srpska Drzava i Praistorijski Srpski Narod

    3. septembar 2015 | 18:11

    @Nina Jerković Srbija nije ni mala ni zaostala zemlja uopste. Srbija uopste nije ni mala ni zaostala zemlja. Srbija je i dalje najveca drzava na prostoru bivse Jugoslavije. Srbija ima najvise Stanovnika i Srbija je najveca drzava na prostoru SFRJ. Beograd ima 3 miliona Stanovnika i najveci je grad na Balkanu. Beograd ima 3.000.000 Stanovnika a ne samo 1.5 miliona. Srbija je za vreme bivse SFRJ bila jedna od 3 razvijena prostora Jugoslavije.

  • Fap_masina

    2. septembar 2015 | 22:52

    Jeste naj manji, ali primi naj vise izbeglica.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA