MIGRANTI DOBILI INFO-PULT U BEOGRADU: Obišao ih Siniša Mali, postavljen i šator za decu

"Migranti sigurno neće ovde dočekati zimu, mi imamo i centar u Krnjači, a naša ideja je da u prihvatnom centru imaju sve što im je potrebno – apoteku, menjačnicu, bez potrebe da dolaze u centar grada i da sigurno mogu da nastave svoj put", kazao je Siniša Mali

  • 1

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali obišao je danas migrante u parku kod Autobuske stanice i prisustvovao početku rada Info-centra na kojem će moći da se dobiju sve potrebne informacije.

HVALA TI SRBIJO, HVALA TI REDŽEPE: Ispovest novinarke koja je snimila fotografiju godine (FOTO)

Gradonačelnik je obišao i posebno opremljen šator koji je postavljen kao mesto za okupljanje mališana. Tu su bile i ekipe beogradske Hitne pomoći i Danske Narodne pomoći, i oni su prisustvovali humanitarnoj podeli riblje čorbe i voća koju su organizovali „Fiš fest” i JKP „Gradske pijace”.

Siniša Mali istakao je da će novootvoreni info-pult biti od velikog značaja za sve migrante koji prolaze kroz Beograd.

- Proteklih meseci migranti su do potrebnih informacija dolazili na više mesta, a od danas na ovom mestu od volontera mogu dobiti i informacije o redu vožnje, najbližoj apoteci, policijskoj stanici, zdravstvenim ustanovama, menjačnicama i drugim institucijama što će doprineti da njihov boravak u Beogradu bude kvalitetniji i omogućiti im da mnogo brže obave potrebnu papirologiju i nastave dalje svoj put. Takođe, počeo je sa radom i šator za decu, u kome smo zajedno sa Ministarstvom prosvete obezbedili potrebne rekvizite kako bi deca što kvalitetnije provodila vreme dok su u našem gradu. Ne želimo da deca budu na otvorenom kada pada kiša već hoćemo da im omogućimo da i takvo vreme provedu na najbolji mogući način - rekao je gradonačelnik Beograda.

Foto: Promo Foto: Promo

On je naglasio da su svakodnevno na ovom prostoru i ekipe Komunalne policije, gradski inspektori, radnici „Čistoće” i „Zelenila”, koji 24 časa dnevno obavljaju poslove vezane za održavanje prostora, komunalnog reda, kao i pomoći migrantima.

- Konačno rešenje biće izgradnja prihvatnog centra, za šta očekujemo odluku Vlade Republike Srbije odnosno Ministarstva za socijalni rad. Grad Beograd je obavio sve potrebne poslove, a odluku o lokaciji doneće nadležni organi. Mi smo predložili nekoliko lokacija i kada bude odlučeno, Grad Beograd će učiniti sve što je potrebno da se što pre izdaju sva potrebna dokumenta i dozvole. Migranti sigurno neće ovde dočekati zimu, mi imamo i centar u Krnjači, a naša ideja je da u prihvatnom centru imaju sve što im je potrebno – apoteku, menjačnicu, bez potrebe da dolaze u centar grada i da sigurno mogu da nastave svoj put - kazao je Siniša Mali.

Foto: Promo Foto: Promo

Gradonačelnik je, ističući humanost Beograđana, ukazao i na današnju akciju podele hrane i voća u parku kod Autobuske stanice.

- Radi se o inicijativi naših prijatelja iz „Fiš festa” koji su želeli da počaste migrante ribljom čorbom, a njima su se pridružile i „Gradske pijace” čiji su radnici izdvojili deo svojih primanja za kupovinu voća. To je slika humanog i otvorenog Beograda koju pokazujemo iz nedelje u nedelju, gde svi zajedno pomažemo i kojim opravdavamo epitet metropole. Iz svih izjava migranata do sada, jasno se može čuti da najbolji utisak nose iz Beograda, što je veliki kompliment za sve nas - rekao je Siniša Mali.

Foto: Promo Foto: Promo

Info-pult postavljen je na inicijativu Fonda B92 i „Trag fondacije”, a na poziv se odazvalo 30 volontera sa znanjem engleskog ili arapskog jezika. U okviru info-pulta radiće i mobilna ekipa volontera koja će obilaziti park i pružati potrebnu asistenciju u kretanju gradom.

Obilasku su prisustvovali Tijana Maljković, sekretarka za privredu, Nataša Stanisavljević, sekretarka za socijalnu zaštitu, Darko Glavaš, direktor „Beokom servisa”, Nikola Ristić, načelnik Komunalne policije, Ivan Sočo, direktor JKP „Gradske pijace”, i predstavnici Opštine Stari grad.

Od sada pratite Telegraf i preko Vajbera!

(Telegraf.rs / Izvor: Beoinfo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA