Saopštenje SINIŠE MALOG: Evo šta kaže o lažnim navodima o Ugovoru o ,,BEOGRADU NA VODI"!

Republika Srbija ima svoj udeo u vlasništvu i mogućnost da nadzire i kontroliše sprovođenje ovog najvećeg projekta u regionu, rekao je gradonačelnik

  • 1

Povodom pojedinih navoda u medijima o Ugovoru o zajedničkom ulaganju u projekat ,,Beograd na vodi", gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je da je očigledno da pojedinci nisu pročitali Odluku Komisije za kontrolu državne pomoći u kojoj je jasno naveden ekonomski efekat i korist Republike Srbije u celom projektu.

U Odluci je precizno navedeno da je na ime zakupa zemljišta bez naknade Republika Srbija dobila 32% učešća u ovom projektu, odnosno vlasništva u preduzeću „Beograd na vodi” d.o.o.

Objavljen ugovor o "BEOGRADU NA VODI", pročitajte ga prvi!

To znači da će Republika Srbija u budućnosti deliti profit sa investitorom i dobijati 32% od ukupnog profita koji bude ostvaren prodajom komercijalnog, poslovnog i stambenog prostora na ovom projektu.

NOVO LICE BEOGRADA: Siniša Mali otvorio rekonstruisanu Hercegovačku ulicu!

Samo davanje zemljišta u zakup bez naknade definisano je Zakonom o planiranju i izgradnji, koji izričito predviđa mogućnost unošenja prava na građevinskom zemljištu kao uloga u osnovni kapital društva.

Foto: Tanjug/Dragan Stanković Foto: Tanjug/Dragan Stanković

- Mi nismo hteli da prodajemo zemljište, već smo na ovaj način ostvarili mogućnost da, ukoliko arapski investitor ne sagradi objekte na zakupljenim delovima zemljišta nakon 20 godina, mi imamo pravo da to zemljište ponudimo drugim investitorima. Da smo prodali zemljište, onda s jedne strane ne bismo imali nikakav udeo u vlasništvu preduzeća, a s druge strane, ne bi imali ni pravo da nakon 20 godina tražimo bilo kakvu mogućnost da neizgrađeno zemljište ponudimo drugom investitoru. S druge strane, ukoliko bi investitor morao da plati u novcu sve naknade za sticanje prava na zemljištu, vlasnički udeo Republike Srbije u zajedničkom društvu bi bio 0%, odnosno uopšte ne bi ni postojao - rekao je gradonačelnik Beograda.

Foto: Tanjug/Srđan Ilić Foto: Tanjug/Srđan Ilić

Povodom pojedinih tvrdnji u medijima da je Ugovor omogućio konverziju prava zemljišta u pravo svojine bez naknade, Mali ističe da nije Ugovor taj koji to omogućava, već Zakon o planiranju i izgradnji koji je to pravo predvideo u članu 103.

 ISTORIJSKI TRENUTAK: Srušena i poslednja zgrada na lokaciji Beograda na vodi (FOTO)

Što se tiče brojki koje pojedinci pogrešno navode, gradonačelnik Mali podseća da iznos od 130 miliona evra predstavlja mogućnost zaduživanja Vlade Republike Srbije i to na sledeći način: 90 miliona evra za završetak železničke infrastrukture i 40 miliona evra za eksproprijaciju.

 POČINJE IZGRADNJA BEOGRADA NA VODI: Evo i kad tačno!

To je samo mogućnost i ponuda arapskog investitora kojom bi nam izašao u susret i omogućio dobijanje kredita, s obzirom na našu tešku finansijsku situaciju.

Foto: Tanjug/Srđan Ilić Foto: Tanjug/Srđan Ilić

Ugovor precizno definiše prava i obaveze i jasno ukazuje na to da nikome ništa nije dato besplatno. Republika Srbija ima svoj udeo u vlasništvu i mogućnost da nadzire i kontroliše sprovođenje ovog najvećeg projekta u regionu.

Gradonačelnik Mali je zaključio da nema ničeg sumnjivog u Ugovoru koji je objavljen u celosti. Ugovor možete pročitati ovde.

Od sada pratite Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Coa

    21. septembar 2015 | 17:38

    Sinisa pusti zlobnike i nastavite posteno da radite za dobrobit i naroda i drzave!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA