Svaki dan prelazite preko GAZELE, a ni na kraj pameti vam nije zašto se ovaj most baš tako zove!

S obzirom na to da je bilo neophodno da se Gazela testira, mostom su svojevremeno istovremeno prodefilovali kamioni Jugoslovenske narodne armije natovareni šljunkom i vojni transporteri za balističke rakete

  • 16

Most Gazela, najprometniji most iznad Save nekada je bio ponos i dika Beograda, a danas ga najčešće vezujemo za gužvu.

1970: "Tito otvorio Gazelu, Beograd uskoro dobija metro". To uskoro nikad nije svanulo (FOTO)

Šalu na stranu, dnevno danas preko Gazele, čiji je glavni projektant bio Milan Đurić, čuveni profesor beogradskog Građevinskog fakulteta, pređe više od 40.000 vozila!

Beogradom, inače, kruži priča da je mostu kumovao Đorđe Lazarević, predsednik konkursne komisije za gradnju mosta, koji je rekao da je ''ovaj most preskočio Savu kao gazela u skoku''.

To potvrđuje i sama konstrukcija Gazele, napravljena u kombinaciji sistema grede i oluka. Ako pogledate iz profila most, videćete da on i podseća na gazelu koja u trku preskače reku.

Arhivska fotografija Arhivska fotografija

Prema beogradskim pričama, u vreme kada je Gazela izgrađena bila je popularna šala o tome da su vozači kamiona za svaki slučaj dobili i ronilačka odela.

Most je dugačak 332 metra, a širok 27, 5 metara. Jednim delom dužine mosta postoje i dve pešačke staze širine od po tri metra.

Foto: ilustracija - Marko Todorović Foto: ilustracija - Marko Todorović

S obzirom na to da je bilo neophodno da se Gazela testira, mostom su tada istovremeno prodefilovali kamioni Jugoslovenske narodne armije natovareni šljunkom i vojni transporteri za balističke rakete.

U skladu sa jednom starom tradicijom koja se više ne poštuje, na sredini mosta su stajali gradonačelnik Branko Pešić i projektant profesor Milan Đurić.

Punih 40 godina je Gazela izdržala veliko opterećenje, da bi 2010. godine bila izvršena rekonstrukcija jer je uočena pukotina na glavnom nosaču mosta. I na Gazeli je tom prilikom zamenjeno sve.

Od sada pratite Telegraf i preko Vajbera!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    16. oktobar 2015 | 22:49

    I zbog cega se na kraju zove gazela?

  • Voja

    17. oktobar 2015 | 09:20

    Nekada i sada smo imali i imamo inzinjere i geometre bajace na svetu,ali sta vredi sada kada nemamo drzavu kako treba da se sprece takvi ljudi da odlaze na zapad da sire svoja znanja zar nije mogladrzava da im da lep zivot u ovoj drzavi a na zapadu da prodaju to njihovo znanje

  • Luce

    17. oktobar 2015 | 01:57

    Sve je zamenjeno osim pukotine :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA