Javnim nabavkama Beograd uštedeo 240 MILIONA dinara!

Budući da je Grad Beograd prva lokalna samouprava u Srbiji koja sprovodi centralizovane javne nabavke, Beograd će dati podršku u uspostavljanju dobre prakse u ovoj oblasti i drugim lokalnim samoupravama

  • 1

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je danas da je Grad Beograd, zahvaljujući centralizovanim javnim nabavkama, uštedeo skoro 240 miliona dinara u ovoj godini.

"VOJVODA STEPA" dobija FISKULTURNU SALU i 13 UČIONICA! (FOTO)

Mali je, nakon što je sa pomoćnikom Borkom Milosavljevićem obišao Službu za centralizovane javne nabavke i razgovarao sa direktorkom Sandrom Damčević, rekao da je zadovoljan postignutim rezultatima, ali da će sledeće godine biti napravljene još veće uštede.

- Osim velikih ušteda za budžet grada, na ovaj način povećavamo transparentnost, profesionalnost i sprečavamo korupciju - rekao je Siniša Mali i dodao:

- Takođe, podstičemo preduzetništvo, s obzirom na to da je omogućeno malim i srednjim preduzećima da učestvuju. Sve javne nabavke koje podležu centralizaciji objavljene su na sajtu Grada Beograda - podvukao je gradonačelnik Beograda.

Foto: Promo Foto: Promo

On je dodao da je centralizacija sada sprovedena za potrebe 54 naručioca Grada Beograda, i to za Gradsku upravu Grada Beograda, ustanove kulture, socijalne i dečje zaštite, javna komunalna preduzeća, kao i sva ostala preduzeća i organizacije čiji je osnivač Grad Beograd, a da će sledeće godine biti proširena na 138 korisnika.

Takođe, ove godine je bilo 14 predmeta javnih nabavki.

- Kada proširimo broj korisnika, napravićemo još veće uštede, a nameravamo da uključimo još kategorija kao što su električna energija, fiksna telefonija, mleko i mlečni proizvodi. Svake godine ćemo ići korak dalje - rekao je Mali.

Foto: Promo Foto: Promo

On je objasnio da su uštede ostvarene ugovaranjem nižih cena u odnosu na cene ugovorene od pojedinačnih naručioca u 2014. godini, kao i u odnosu na prosečne tržišne cene u 2015. godini.

Budući da je Grad Beograd prva lokalna samouprava u Srbiji koja sprovodi centralizovane javne nabavke u saradnji sa UNDP-om i Upravom za javne nabavke Republike Srbije, Beograd će dati podršku u uspostavljanju dobre prakse u ovoj oblasti i drugim lokalnim samoupravama.

Od sada pratite Telegraf i preko Vajbera!

(Telegraf.rs / Izvor: Beoinfo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA