POSLEDNJI BEOGRADSKI PARFEMDŽIJA: Radiću dok budem mogao da plaćam sve dažbine (FOTO)

Danas, kada Ulica kralja Petra vrvi od butika skupocene odeće i nakita, nakon čijeg razgledanja Beograđani prelaze ulicu da se zaslade u prodavnici sladoleda egzotičnih ukusa, parfemi Nenadovog oca ovom kvartu daju egzotičnu notu

  • 0

Za razliku od pedestih godina prošlog veka, kada je u Beogradu cvetala parfemska industrija, u prestonici Srbije danas postoji samo jedna radnja koja proizvodi sopstvene "mirise".

MIRIS PARFEMA VAM BRZO IZVETRI? Nanesite ga ovako i zadržaće se duže

Novinar Bi-Bi-Sija Endrju Grej posetio je ovaj lokal u strogom centru grada, za koji kaže da izgleda kao da se decenijama u njemu ništa nije menjalo: skučeni prostor ispunjavaju velike staklene tegle i bočice parfema na policama; crno-bele fotografije krase izlog, a na ulazu stoji natpis ispisan "zlatnim" slovima: Parfimerija Sava.

Vlasnik ove radnje, šarmantni parfemdžija u belom mantilu Nenad Jovanov sa svojim posetiocem podelio je priču o njenom nastanku.

Evo kako je Viktorija Bekam zaradila 130 miliona evra! (FOTO) (VIDEO)

Printskin: RTS Printskin: RTS

Istorija ovog jedinstvenog mesta počela je samo nekoliko meseci pre nego što je Drugi svetski rat buknuo u Beogradu. Kao uspomenu na tu daleku 1941. Nenad je svom gostu pokazao staru pisaću mašinu iz Francuske: ovaj suvenir je njegovom ocu tada prodao nemački vojnik, koji je u njihovu radnju ušao kako bi kupio kolonjsku vodu.

Nakon rata, kada su komunisti preuzeli vlast, zabranili su privatni biznis, pa je Nenadov otac morao da zatvori svoje malo carstvo parfema.

Printskin: RTS Printskin: RTS

Ipak, 1954. oni su obnovili svoju delatnost, a kada je Nenad 90. godina, u zemlji razorenoj ratovima, ostao bez posla, vratio se porodičnom zanatu.

Danas, kada Ulica kralja Petra vrvi od butika skupocene odeće i nakita, nakon čijeg razgledanja Beograđani prelaze ulicu da se zaslade u prodavnici sladoleda egzotičnih ukusa, poput onog od susama, parfemi Nenadovog oca ovom kvartu daju egzotičnu notu.

Printskin: RTS Printskin: RTS

Nekada je u ovom gradu postojalo još 22 ovakve radnje, ali to više nije slučaj: oni koji žele parfeme poznatih brendova, ili one koje Nenad sam pravi, mogu ih ovde nabaviti, barem još neko vreme - Nenad će ostati veran delatnosti koju je u Beogradu pokrenuo njegov otac sve dok ne bude na gubitku, budući da postoji čitav spisak poreza i taksi koje mora da plati da bi opstao.

Na rastanku je Edrjuu poklonio reklamni flajer za svoju radnju iz 1950. godine i bočicu posebnog parfema - nije želeo da uzme novac za njega, jer je, kako je rekao, taj dar od srca.

(Telegraf.rs / Izvor: BBC)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA