"BEOGRADSKI ČITAČ" JE NOVA DUŠA BEOGRADA: Otkriven spomenik u Čuburskom parku! (FOTO)

"Beogradski čitač” je građanska inicijativa književnica Gordane Pešaković i Gordane Vlajić i novinarke RTS-a Tanje Šikić. Autor skulpture je Andrija Vasiljević, uz podršku Dragoljuba Dimitrijevića, profesora vajarstva na FPU

  • 4

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali svečano je otkrio spomenik "Beogradski čitač”, koji od danas krasi Čuburski park. Gradonačelnik je tom prilikom istakao da se statue čitača nalaze u velikom broju gradova u svetu, poput Vašingtona, Kanzas Sitija, Vankuvera.

OVAKO ĆE IZGLEDATI BEOGRADSKI ČITAČ: Njegova skulptura postaće simbol grada! (FOTO)

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

- Za nas u Beogradu ova statua je simbol promena i povratka starim, ali pravim vrednostima, koje smo s vremenom zaboravili ili izgubili. Simbolizuje mladu osobu koja čita i koja treba da ostane u Beogradu i Srbiji, da uči i završava školu, a kasnije i nalazi posao ovde. Nekada je Knez Miloš doveo u našu zemlju inženjere, lekare i učene ljude i podržao je Vuka Stefanovića Karadžića u bavljenju srpskim jezikom, pravopisom i pismom, a spomenik nas u današnje vreme podseća na to. Ciceron je svojevremeno rekao da je svaka soba bez knjiga kao telo bez duše. Zato neka "Beogradski čitač” bude nova duša Beograda – rekao je Siniša Mali i izrazio zadovoljstvo što je projekat realizovan za kratko vreme.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

"Beogradski čitač” je građanska inicijativa književnica Gordane Pešaković i Gordane Vlajić i novinarke RTS-a Tanje Šikić. Autor skulpture je Andrija Vasiljević, uz podršku Dragoljuba Dimitrijevića, profesora vajarstva na FPU.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

Projekat ima podršku gradonačelnika Beograda, a pokrovitelj je Udruženje književnika Srbije. Realizuje se u tri faze, koje će trajati više godina. Posle postavljanja skulpture, planirana je akcija podsticanja školaraca na literarno stvaralaštvo, a nakon toga i postavljanje skulpture/instalacije "Beogradski čitač” na beogradskom aerodromu.

Svečanosti su prisustvovali brojni dramski umetnici i književnici.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Branka Davico

    23. decembar 2015 | 14:38

    Ovako na fotografiji citac,tj. Citacica lo izgleda, stanujem u blizini, pa cu prosetati, da je licno upoznam

  • Al Pacino

    23. decembar 2015 | 14:40

    Verovatno ce ubrzo biti isaran grafitima...

  • Jaaa

    23. decembar 2015 | 14:18

    Ovaj spomenik je takav debilizam da bi bilo strašno da postane simbol Beograda! Nemamo spomenike koji su nam potrebni, a prave ovakve gluposti koje nikome ništa ne predstavljaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA