SEĆANJE NA STRAVIČNI ZLOČIN NE SME DA IZBLEDI: Predstavnici Jevreja i Roma uz državni vrh na Starom sajmištu

Način na koji Srbi pamte naš bol, to je velika stvar za jevrejski narod, poručio ambasador Izraela u Beogradu

  • 6

Na mestu kompleksa nekadašnjeg koncentracionog logora Staro sajmište, kod spomenika stradalnicima genocida u Drugom svetskom ratu, danas je upriličena centralna državna ceremonija povodom Dana sećanja na žrtve holokausta!

HOLOKAUST JE NAJVEĆI ZLOČIN U ISTORIJI: Beograd obeležio najveći zločin u Drugom svetskom ratu!

Na mestu gde je nacistička ideologija odnela žiovote oko 18.000 Jevreja, Roma i Srba, državni zvanični predvođeni Tomislavom Nikolićem postavili su vence, organizovan je umetnički program, a počast žrtvama odali su predstavnci diplomatskog kora i građani.

 Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Govoriću svake godine jer holokaust ne sme biti zaboravljen. Zločin je zaboraviti zločin! Neki bi želeli da ga počinimo, da holokaust predamo zaboravu ili da se desi nešto još gore, da ga se sećamo površno i pogrešno. Danas, kada nažalost postoji i pojava negacije Holokausta, potrebno je na jedan novi način upoznati generacije sa stradanjem nevinih žrtava - rekao je predsednik Nikolić.

 Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

MUZIČKO PUTOVANJE KA PRIJATELJSTVU MEĐU NARODIMA: Obeležavanje Međunarodng dana sećanja na žrtve Holokausta!

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Vitomir Mihajlović rekao je da, na žalost, romska zajednica nikako nije mogla da zaobiđe sudbinu ubijenih u Drugom svetskom ratu.

 Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Romi su bili deo programa bolesnih umova nacista. Čast nam je da sa ovog mesta damo pomen nevino stradalim, da prebrojavamo, razmišljamo i uvek iznova postavljamo pitanje šta ih je to nagnalo da izaberu Rome za odvođenje u logore. Bitno nam je da se priča, da se prenosi sa kolena na koleno, kako bi nas to sećanje očuvalo - rekao je Mihajlović i naglasio da je moralna obaveza tih država danas da u svoje društvo prihvate i integrišu neke od 30.000 Roma koji traže azil na konto siromaštva.

Ambasador Izraela u Beogradu Josef Levi rekao je da retko koji grad obeležava ovaj datum kao Beograd.

Foto: Tanjug/Srđan Ilić Foto: Tanjug/Srđan Ilić

- Nije tako uobičajeno da predsednik jedne države svojom rukom napiše govor sa takvim saosećanjem i solidarnošću kao što je to uradio predsednik Nikolić. Način na koji Srbi pamte naš bol, to je velika stvar za jevrejski narod. Za razliku od nekih, za koje nema milosti i oprosta, Srbi nisu sarađivali sa Nemcima. Zato nemate čega da se stidite! - rekao je Levi i naglasio da se nada da će pre njegovog odlaska iz Srbije izgradnja komemorativnog kompleksa biti fizička, a ne samo na papiru.

 Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

(S. I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA