SINIŠA MALI: Mala i srednja preduzeća su od bitnog značaja za razvoj i zapošljavanje

- Zajedno s Vladom Republike Srbije mnogo je urađeno da se smanji nezaposlenost. Osnovane su dve slobodne zone, a sredinom marta očekuje nas postavljanje kamena temeljca za veliku fabriku u Obrenovcu koja će zaposliti 1.400 ljudi - rekao je gradonačelnik

  • 3

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali pozdravio je danas polaznike radionice "Znanjem do cilja" i tom prilikom istakao da na ovaj način počinje realizacija Akcionog plana zapošljavanja za 2016. godinu. On je podsetio da je prošle godine bilo 450 polaznika, od kojih su 53 osnovala svoju firmu.

- Želja mi je da rezultati ove godine budu još bolji, a polaznici još uspešniji. Zajedno s Vladom Republike Srbije mnogo je urađeno da se smanji nezaposlenost. Osnovane su dve slobodne zone, a sredinom marta očekuje nas postavljanje kamena temeljca za veliku fabriku u Obrenovcu koja će zaposliti 1.400 ljudi. O važnosti toga govori činjenica da od 2006. nijedna velika fabrika u Beogradu nije otvorena. Želimo da Beograd ponovo bude grad fabrika, skladišta, novih biznisa, ali da pokretačka snaga budu naši preduzetnici. Mala i srednja preduzeća u svim velikim zemljama nosioci su razvoja - poručio je Mali.

Gradonačelnik je podsetio da su lane otvoreni i Naučno-tehnološki park i Biznis centar, namenjeni mladim ljudima i onima koji imaju start-ap kompanije u IT oblasti, gde im je omogućeno da imaju plaćen prostor i druge neophodne uslube. Cilje je da se tim ljudima pomogne da svoje ideje i snove pretvore u stvarnost, dodao je Mali.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

- Imamo mogućnost da ove godine kroz gradski budžet izdvojimo subvencije od 62 miliona dinara za mala i srednja preduzeća, a takođe i zajednički program sa Nacionalnom službom za zapošljavanje i Fondom za razvoj. Na taj način podržavamo ideje i koncepte poslova preduzetnika - rekao je Siniša Mali i pozvao Beograđane da se prijave jer su radionice namenjene svima koji žele da započnu sopstveni posao i steknu nova znanja.

Predsednik Saveta za zapošljvanje Grada Beograda i član Gradskog veća Dragomir Petronijević naglasio je da se ovakav vid edukacije organizuje drugu godinu zaredom, gde se za šest radnik dana može naučiti kako da se započne biznis, dođe do bespovratnih sredstava ili kredita, zatim kako se pravi biznis plan, postaje preduzetnik i nastupa na tržištu. On je precizirao da savet, nažalost, nije radio deset godina, ali da je ponovo aktiviran na inicijativu gradonačelnik.

- Od ideje da realizacije put je dug, ali grad kao odgovoran servis građana trudi se da pomogne. Sve institucije rade zajedno i nema odgovra: "Nismo nadležni" - kazao je Petronijević i pozvao polaznike da aktivno učestvuju u radionicama kako bi otklonile sve eventualne dileme.

Sekretarka za privredu Tijana Maljković najavila je da će se 15. marta održati Prvi sajam ženskog preduzetništva u zgradi "Kolarca", a za 18. apruil zakazan je Sajam zapošljavanja u Domu omladine Beograda. Praksa ovog sekretarijata jeste da subvencijama podstiče preduzetnike i poljoprivrednike, kao i da bude spona u pokretanju biznisa i zapošljavanju.

Radionica "Znanjem do cilja" održava se u zgradi Gradske uprave Grada Beograda (Trg Nikole Pašića 6, Velika sala 10).

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pax

    29. februar 2016 | 14:45

    Namojte više da pomažete malim pteduzećima.Pukoše nam leđa od tereta pomoći.

  • Niht

    29. februar 2016 | 14:55

    Ta preduzeća ne mogu akumulirati finansijski kapital za veća ulaganja.

  • Tanja

    29. februar 2016 | 14:47

    Sto ih onda unistavate? Drzava reketira gore od Zemunskog klana nekada.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA