(EKSKLUZIVNO) Ovako će izgledati NOVA KALENIĆ PIJACA! (FOTO)

Rekonstrukciju Kalenić pijace peticijom je tražilo 4.000 građana

  • 15

Ovako će izgledati rekonstruisana Kalenić pijaca u centru Beograda! Rekonstrukcija će biti urađena u četiri faze i trajaće najduže dve godine.

POČELO JE VELIKO SREĐIVANJE: Pijace su brend Beograda i moraju da budu sređene, najavio gradonačelnik (FOTO)

Prilikom rekonstrukcije vodiće se računa o dve stvari - da se očuva pijaca kao ambijentalna celina, odnosno da rekonstrusan Kalenić ostane kao izvorna pijaca, samo uređenija i da pijaca sve vreme rekonstrukcije radi jer je u pitanju velika pijaca.

U prvoj fazi koja je počela prošle nedelje ruše se stari i prave novi lokali u ulici Maksima Gorkog, a potom će biti isto urađeno sa lokalima iz Njegoševe ulice.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

U drugoj fazi biće rekonstruisan deo "između dve kapije" koji će biti natkriven, a u trećoj fazi će biti rekonstrusana sadašnja zatvorena hala, da bi se na kraju u četvrtoj fazi uredio otvoreni deo pijace.

U okviru četvrte faze biće izgrađen na mestu sadašnjeg fast parka za parkiranje garaža sa oko 200 mesta, od kojih će deo biti za prodavce, a deo za kupce i stanare. Prilikom rekonstrukcije otvorenog dela biće sačuvane i restauirane kamene kocke koje se sada nalaze na pijacu. Tezge će biti moderne i komforne i za kupce, ali i za prodavce.

Foto: arhivska fotografija Foto: arhivska fotografija

Dok traje rekonstrukcija biće urađen projekat rekonstrukcije Njegoševe ulice i njenog pretvaranja u pešačku zonu sa parkinzima ispod ulice. Ova rekonstrukcija će se raditi u fazama, ali prva faza će biti deo Njegoševe između Kursuline i Maksima Gorkog, koji postaje pjaceta, tako da će i to biti deo ukupnog uređenja prostora oko pijace.

- Kalenić pijaca čeka više od pedeset godina na rekonstrukciju. Mi smo prva gradska vlast koja je započela rekonstrukciju pijace, i ne samo da ćemo rekonstruisati pijacu, već će biti uređena pjaceta ispod pijace i rešen komunalni nered oko pijace koji danas postoji. Veoma je važno napomenuti da smo dobili peticiju koju je potpisalo preko 4 hiljade građana, koji su tražili od nas da rekonstruišemo pijacu - rekao je za Telegraf gradski menadžer Goran Vesić.

Foto: Tanjug/Beoinfo Foto: Tanjug/Beoinfo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Only

    2. april 2016 | 16:49

    Odlična maketa!

  • Sudija

    2. april 2016 | 16:17

    Voleo bih da mi neko naslika vec sutra kako ce da izgleda novcanik ovog naroda.Slike zivota nam trebaju odmah tu se nemoze vise cekati.A ne neke vitulne skice i dugorocna neizvesna obecanja.

  • Duki st

    2. april 2016 | 18:43

    Pijaca u bar tri do četiri nivoa. Pod staklenom kupolom. Sa garažom po obodu na gore. Sa besplatnim zadržavanjem do poa sata za osobna vozila. Sa više različitih sadržaja trgovine po etažama. To bi bio pun pogodak. Svaki grad da poželi. Ovako ? Neko reče maketica. Ili lego kockice.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA