Nikolaj Krasnoj je ostavio najlepše zgrade u Beogradu, spomenikom ćemo mu odati počast!

- Kada neko ostavi tako značajan trag u izgledu Beograda, kao što je to učinio ovaj čuveni ruski arhitekta, naša je dužnost da mu se odužimo na prigodan način - rekao je Siniša Mali

  • 1

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali sastao se danas u Starom dvoru sa ruskim vajarom Sergejom Nikitinom, koji će raditi spomenik čuvenom ruskom arhitekti Nikolaju Krasnovu u Beogradu.

Spomenik će biti podignut u parku "Manjež", a ideja je da bude postavljen za vreme održavanja manifestacije "Dani Moskve u Beogradu".

- Kada neko ostavi tako značajan trag u izgledu Beograda, kao što je to učinio ovaj čuveni ruski arhitekta, naša je dužnost da mu se odužimo na prigodan način. Beograđanima je ostavio neke od najlepših zgrada u gradu, koje su građene između dva rata, i koje su zauvek promenile njegov izgled. Konačno ćemo čuvenom Krasnovu odati počast, kao što je on nama ukazao čast svojim delovima - istakao je Siniša Mali.

Poznati ruski vajar je prethodno sa gradskim urbanistom Milutinom Folićem obišao nekoliko potencijalnih lokacija za podizanje spomenika, a odlučeno je da on bude postavljen u parku "Manjež".

Ruski ahitekta Nikolaj Petrovič Krasnov je gradio brojne objekte u Beogradu kao što su zgrada Ministarstva finansija - danas Vlada Srbije, Ministarstva šuma i ruda, poljoprivede i voda - danas Ministarstvo spoljnih polsova, pilone, radio je na unutrašnjem uređenju i detaljima fasade Skupštine Srbije, projektovao je zgradu Arhiva Srbije.

Sastanku su prisustvovali i gradski urbanista Milutin Folić, sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević i predsednica Komisije za spomenike i nazive ulica i trgova Jasmina Mitrović Marić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    13. april 2016 | 13:49

    Njegove zgrade, su njegov, najlepsi - spomenik... (Daleko primerenije resenje, bilo bi"Spomenik euskom intelektu".Setimo se samo ,imena Ostrogorskog,Kolesnikova,Kuljbakina,Anagnostija i mnogih ruskih intelektualaca, koji su ostavili, neizbrisiv trag u - Srbiji)...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA