BRAVO, OVO JE PRAVA STVAR! Pokrenuta kampanja "Prvih 1.000 dana" za podizanje nataliteta u Beogradu (FOTO)

- Naredne nedelje biće otvoreni prvi centri za rani razvoj u svih 17 beogradskih opština, gde će roditelji moći kroz praksu, nastavu i sugestije od osoblja da saznaju šta ih očekuje u prvim danima roditeljstva - rekao je Siniša Mali, gradonačelnik Beograda

  • 1

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i ministar zdravlja Zlatibor Lončar potpisali su danas Protokol o saradnji na kampanji "Prvih 1.000 dana", čiji je cilj promovisanje veština roditeljstva i dostupnosti usluga tokom prih 1.000 dana života deteta.

BEBE ĆE SE RAĐATI I U LAZAREVCU: Posle sedam decenija Beograd dobija NOVO PORODILIŠTE!

Potpisnici protokola Grad Beograd, Ministarstvo zdravlja, Agencija za bezbednost saobraćaja, Klinika za decu i omladinu, Biblioteka grada Beograda, udruženje "Roditelj" i udruženje nutricionista - dijetetičara predškolskih ustanova Srbije zajednički će pružiti podršku roditeljima i budućim roditeljima za sve usluge koje su im neophodne u ranom razvoju njihove dece.

Gradonačelnik Beograda istakao je da je cilj kampanje promovisanje roditeljstva i rešavanje svih problema sa kojima se roditelji suočavaju i da je zbog toga na današnjoj sednici Saveta za prava deteta doneta odluka o pokretanju kampanje "Prvih 1.000 dana".

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

- Želimo da broj beba koje su rođene prošle godine u Beogradu nadmašimo ove i sledećih godina, i da svaka godina u gradu bude godina beba. Cilj nam je da se podigne natalitet i da se mladi ohrabre da postanu roditelji, da znaju koje usluge mogu da dobiju od ministarstva, grada i drugih. U okviru kampanje, Ministarstvo zdravlja će otvoriti vrata svih porodilišta u Beogradu, kako bi se budući roditelji upoznali sa procedurama u porodilištu - rekao je gradonačelnik nakon potpisivanja protokola u Starom dvoru.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

On je istakao da je važno što su se u kampanju uključila sva porodilišta u prestonici, Agencija za bezbednost saobraćaja, Udruženje "Roditelj", Biblioteka grada Beograda i sve institucije koje mogu i trebalo bi da omoguće bolje informisanje i pruže podršku roditeljima.

- Naredne nedelje biće otvoreni prvi centri za rani razvoj u svih 17 beogradskih opština, gde će roditelji moći kroz praksu, nastavu i sugestije od osoblja da saznaju šta ih očekuje u prvim danima roditeljstva. Štampaćemo i brošure o tome koje usluge grad nudi, od bebi-paketa, roditeljskog dodatka, naknada za porodilje - rekao je Mali i zahvalio svima koji su se uključili u kampanju i pozvao druga udruženja i društveno odgovorne kompanije da joj se priključe.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

Ovo je sjajna akcija koja pokazuje da kada radimo zajedno, možemo neke stvari da promenimo i da brinemo o povećanju nataliteta iz godine u godinu, zaključio je gradonačelnik Beograda i dodao da se nada da će i druge lokalne samouprave slediti primer Beograda.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je ovakva kampanja neophodna, ali je napomenuo da je natalitet prošle godine bio veći nego prethodnih.

- Svi treba da se uključimo kako bi natalitet u narednim godinama bio veći. Sa ovakvim projektima pomaže se svima koji se dvoume i svima koji žele da prošire porodicu, to i olakšamo. GAK "Narodni front" već sledeće nedelje spremno će dočekati sve zainteresovane potencijalne roditelje, koji će moći da dođu i raspitaju se kod lekara, medicinskog osoblja, babica o procedurama u porodilištu - rekao je ministar Lončar i dodao da će to biti preslikano i u druge klinike.

Foto: Ministarstvo zdravlja/infobiro TV Foto: Ministarstvo zdravlja/infobiro TV

On je naveo da je u porodilištima poboljšana ishrana, uveden besplatan epidural, dok je u proceduri uvođenje mogućnosti za roditelje da u porodilištu prikupe sva dokumenta.

Lončar je istakao i da više nema lista čekanja na vantelesnu oplodnju nakon potpisivanja ugovora sa privatnim klinikama.

Potpisivanju su prisustvovali pomoćnica gradonačelnika Irena Vujović, sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević i pomoćnik sekretara za zdravstvo Aleksandar Stefoski.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marija

    20. april 2016 | 17:34

    Koji crni besplatni epidural.Jedan dežurni anesteziologa u većini gradova u unutrašnjosti.Jedna babica u smeni jedan ginekolog.S tim da anesteziologa nije samo za porodilište već za sve hirurške grane za sva hitna stanja.Sedece pet sati uz porodilju dok mu sok soba bude bez lekara.Ima li iko pametan da razmisli malo.Čist populizam.Povraticu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA