ČITAVA PEŠAČKA ZONA BEOGRADA ĆE SIĆI NA REKU: Čekaju nas velike promene!

Beograd i turisti koji ga posećuju će uskoro moći mnogo lakše da se snađu u njemu, jer će prestonica Srbije dobiti dobiti ulicu kulture, ulicu trgovine, zonu ugostiteljskih objekata i istorijski deo grada

  • 3

Ulica Obilićev venac, koja je još pre par decenija započela transformaciju u pešačku zonu, konačno će biti predata pešacima. Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda raspisala je tender za izbor izvođača za ove radove i očekuje se da počnu sredinom jula, rekao je za Beoinfo glavni urbanista Milutin Folić.

- Ovaj novi deo pešačke zone biće popločan na isti način kao i Knez Mihailova ulica, čime će biti zaokružena celina koja je započeta još osamdesetih godina, a projekte je uradio arhitekta Branislav Jovin sa svojim timom. Projekat je logičan nastavak širenja pešačke zone i prvi je korak njenog silaska ka reci - istakao je Folić.

U okviru radova predviđena je i saradnja 50 novih stabala drveća, nove zelene površine, postavljanje klupa i novih svetiljki, ali i zamena dotrajalih podzemnih instalacija.

- Uporedo s radovima koji bi trebalo da traju šest meseci, izvodiće se i radovi na rekonstrukciji i nadgradnji garaže, čime se praktično nadomešćuju parking mesta bez kojih će grad ostati zatvaranje ulica za saobraćaj na ovom prostoru. Kolski ulaz u garažu će ubuduće biti iz Maršala Birjuzova, dok će pešaci moći iz garaže direktno da izlaze na Obilićev venac - precizirao je Folić.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

On je podsetio da je pre nekoliko meseci završena studija daljeg širenja pešačke zone, koja je dala okvir za potpuni silazak ka reci, kao i zatvaranje Vasine ulice sa Studentskim trgom, a koja je detaljno sagledal arešavanje opsluživanja, parkiranja, izmeštanja terminusa i druge bitne preduslove.

Zamišljeno je da kada bude kompletirana, čitava pešačka zona ima četiri dominantne funkcionalne celije: Vasina - ulica kulture - jer se u njoj nalaze Narodno pozorište, Narodni muzej, Rektorat, Filološki, Filozofski i Biološki fakultet, Kolarac, Filharmonija, Etnografski i Pedagoški muzej, kao i nekoliko hotela, zatim Knez Mihailova - ulica trgovine, obilićev venac i Topličin venac sa okolnim ulicama - zona ugostiteljskih objekata i Kosančićev venac - istorijski deo - gde će biti rekonstruisana kaldrma, konzerviran i uređen prostor nekadašnje biblioteke i izrađena gradska galerija.

U toku je izrada projekata i za preuzređenje Karađorđeve ulice sa Savskim pristaništem, u delu od Brankovog mosta do "Beton hale", čime će Beograd i čitava pešačka zona konačno sići na reku, a Beograđani dobiti kvalitetnije uslove za život, poručio je glavni urbanista.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BASA

    25. maj 2016 | 11:02

    Sve je lepo zamisljeno , svakako sici na reke , divno je sto ce i Beograd i BEOGRADJANI DOBITI SVOJ , CENTRAL PARK !

  • Krcko

    25. maj 2016 | 14:14

    Mozes ka jos obogate Kalemegdan, mislimna drvece, cvece, preurede tezge, i obavezno uvedu video nadzor i dezurnu dnevnu i nocnu patrolu da posle 12 sati niko nesme da ostaje , onda ce to biti nas Central park, do tada nista.

  • Rambo na grani

    25. maj 2016 | 10:34

    Jel mogu ja da radim kao frulas? Da zvukom svoje frule zacarane gradjane dovedem do reke. Samo mi napravite neku visoku platformu da ima lepo da se skoci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA