≫ 

Brana Crnčević dobija ULICU U BEOGRADU!

Ideju da ulica u Beogradu nosi ime Brane Crnčevića predložio je Aleksandar Vučić

  • 5

Na Izbornoj skupštini SNS, premijer Aleksandar Vučić rekao je da je lično podneo Skupštini grada predlog da beogradska ulica ponese ime pisca Brane Crnčevića.

 

Na Izbornoj skupštini Srpske napredne stranke, u delu koji je bio zatvoren za javnost, saznaju "Novosti", njen predsednik i premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je lično podneo Skupštini grada Beograda takav predlog.

 

Ideju, za koju se nada da će biti prihvaćena, Vučić je izneo poštujući odluku gradskih vlasti koja predviđa da je neophodno da prođe nekoliko godina od smrti znamenite osobe po kojoj bi se nazivala ulica ili trg.

 

Time bi se Beograd dostojno odužio autoru knjiga "Bosonogi i nebo", "Cipelice od krokodilske kože", "Njen prvi čaj", "Dunavo", "Zanati", "Kapetan i lula", "Peta strana sveta", Šta ima?", "Čuvari pepela", kao i komedije "Kafanica, sudnica, ludnica" i zbirke aforizama "Piši kao što ćutiš".

 

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Foto: Tanjug/Tanja Valič

 

A Crnčević je umeo da govori i imao šta da kaže, priznavali su oni koji su se družili sa njim, ali i njegovi ljuti protivnici.

 

Često za kafanskim stolom koji mu je godinama bio najdraže radno mesto, neumorno je ispaljivao duhovite i britke opaske, doskočice i aforizme, koji su se munjevito prenosili na ulice, ulazile u narod i prepričavali kao vicevi i narodne umotvorine.

 

Čuveni su oni: "Pre rata nismo imali ništa, a onda su došli Nemci i uništili sve", ili "Kako da ne budem srećan? Gde god da pogledam - sve moj do mojega".

 

Sve njegove knjige bile su izuzetno čitane. Borislav Mihajlović Mihiz ga je svrstavao u naše najveće satiričare 20. veka, uz Duška Radovića, Vladu Bulatovića Viba i Matiju Bećkovića.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djole

    29. maj 2016 | 19:59

    Mazda je bio knjizevnik ,ali ne smemo zaboraviti da je bio osovina ratno huskacke masinerije Milosevica ! Sramota je da takav jedan covek dobije ulicu..

  • Jeretik

    29. maj 2016 | 14:52

    Bravo , za Djindjica se nije cekalo , ah da , on i nije znamenita osoba .

  • Sonja

    29. maj 2016 | 20:06

    Brana je veliki srpski pisac i odavno je trebao dobiti ulicu. Politicki je bio na pogresnoj strani i zato su ga i mrtvog kaznjavali,ali njegovu politiku smo vec zaboravili,a knjige nikada necemo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA