≫ 

EKSKLUZIVNO: Evo šta se STVARNO desilo sa grbom koji je "NESTAO" sa zgrade saveznog MUP-a (FOTO)

Kamena kapija i grb koji su se nalazi na zgradi Saveznog MUP-a koja je porušena u bombardovanju 1999. godine, sačuvaće se i nalaziće se na fasadi novog objekta, koji će biti podignut na toj lokaciji u Ulici kneza Miloša

  • 6

Kako Telegraf saznaje, grb koji je juče skinut sa zgrade Saveznog MUP-a, odnet je u magacin. On će biti restauriran i vraćen na novu zgradu kada je izgrade.

ZA LEPŠI BEOGRAD: Evo kada će rušiti zgradu Saveznog MUP-a

SINIŠA MALI: Ponosan sam na gradilišta u Beogradu, a biće ih još!

Podsetimo, gradski menadžer Goran Vesić je najavio da će kamena kapija i grb sa zgrade bivšeg Saveznog MUP-a biti sačuvani i da će se nalaziti na fasadi jednog od objekata stambeno-poslovnog kompleksa koji bude gledao ka Ulici kneza Miloša.

- Želeli smo da sačuvamo obeležje nekadašnje države i drago mi je što smo uspeli u tome. Na prostoru između zgrada koje tu budu nikle, naći će se i tabla sa detaljima kada je zgrada podignuta, ko je bio idejni tvorac i kada je bombardovana - istakao je Vesić.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Kako je rekao, gradske vlasti u prestonici nisu želele da obeležje stare države nestane i tražile su način da "buktinje" sačuvaju od zaborava.

- Čim smo saznali da će uskoro početi rušenje zdanja Saveznog MUP-a, uputili smo molbu nadležnima da se grb na neki način sačuva. Nismo želeli da ovo državno obeležje završi na smetlištu. Prezadovoljni smo ovim rešenjem - rekao je pukovnik Bora Ercegovac, predsednik udruženja Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata Srbije, za Novosti.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Takođe podsetimo, rušenje će trajati šest meseci, a izraelska kompanija "AFI Jurop", vlasnik zgrade i investitor, planira da na tom mestu izgradi 60.000 kvadratnih metara poslovno-stambenog kompleksa. Procenjena vrednost radova je 200 miliona evra, a zgradu bivšeg Saveznog MUP-a država je prodala još 2007. godine, za 29 miliona evra.

Ova zgrada je bila simbol moći države i partije, a njen monumentalizam je odgovarao novoj ideologiji. Zdanje na samom ulazu u stari deo grada pogođeno je krstarećim raketama tokom NATO bombardovanja početkom aprila 1999. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slosrb

    18. oktobar 2016 | 14:03

    Prvo bombarduju pa onda kupe i tako vladaju napred.e srbijoo

  • Ђоле001Земун

    18. oktobar 2016 | 13:42

    Обавезно и титова слика испод грба

  • gnjida

    18. oktobar 2016 | 13:41

    bilo bi lepo da na spomen ploci stare zgrade bude napisano kada je bombardovana i od strane koga je srusena, da ne ispadne za 50 godina da smo je sami srusili

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA