Panika u beogradskom vrtiću: Deca dobila boginje, lekari tvrde da nema epidemije

- To je takav problem da bi se narod brzo obavestio, a ja nemam takvu informaciju ni od Instituta za javno zdravlje Srbije BATUT, ni od pedijatara. Potencijalna opasnost od epidemije uvek postoji - kaže epidemiolog dr Branislav Tiodorović

  • 13

Epidemija ili sporadičan slučaj, tek u jednom vrtiću na Čukaričkoj padini, od 12 dece u grupi, 11 se razbolelo od malih boginja. Kako bismo proverili da li nam preti epidemija, kontaktirali smo sa stručnjacima da vidimo šta je u pitanju.

U SRBIJI PONOVO VELIKI KAŠALJ I MALE BOGINJE: Rapidno raste broj obolelih, a mogu se izbeći vakcinacijom!

OVO JE JEDINA PRAVA ISTINA O VAKCINAMA U SRBIJI: Bez imunizacije, HILJADE DECE ĆE UMRETI I ZAVRŠITI U INVALIDSKIM KOLICIMA!

- Kod ćerkice sam otkrio ospe i odveo je kod lekara koji je potvrdio moje sumnje u morbile. Kod nje u obdaništu je od 12 dece ostalo troje od kojih su se dvoje ove nedelje vratili sa bolovanja! Ovo nije jedino obdanište u kome ima obolele dece i nije samo u Beogradu. Bila su nam bolesna deca u familiji iz Smederevske Palanke - priča za Telegraf Đ.R., otac jedne od zaraženih devojčica.

Ipak, Institut za javno zdravlje Srbije "BATUT"nije proglasio epidemiju, a epidemiolog dr Branislav Tiodorović smatra da nema razloga za brigu jer sporadičnih slučajeva ima tokom cele godine.

Foto-ilustracija: Foter/PhylB Foto-ilustracija: Foter/PhylB

- Pitanje je kako kod nas funkcioniše prijavljivanje, ali to je takav problem da bi se narod brzo obavestio, a ja nemam takvu informaciju ni od Instituta za javno zdravlje Srbije BATUT, ni od pedijatara. Potencijalna opasnost od epidemije uvek postoji. Morbile se obično javljaju na proleće i u jesen, ali zbog slabog odziva na vakcinaciju, ima ih cele godine - komentariše epidemiolog dr Branislav Tiodorović.

U "Batutu" su povodom poslednje epidemije 2014. godine, rekli da su sve obolele od ovih bolesti uglavnom bile nevakcinisane ili je njihov vakcinalni status nepoznat.

Podestimo, male boginje 2011. godine imalo je 370 osoba, 2012. nijedna, 2013. jedna, 2014. ih je imalo 37, a prošle godine je registrovano 370 obolelih od morbila, među kojima su dve imale i komplikacije odnosno zapaljenja mozga.

(S.Vasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DH

    1. decembar 2016 | 18:22

    Pojavile se i morbile i veliki kasalj zbog budala koje ne vakcinisu decu..

  • Lols

    1. decembar 2016 | 15:58

    Pa ne znam cemu panika,nisu boginje smak sveta,skoro smo svi prelazili u detinjstvu pa tako i ova decica sad

  • hmmm

    1. decembar 2016 | 18:04

    Kad jedan dobije obicno se prenose jako brzo i vrlo su zarazne

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA