ALARMANTNO U BEOGRADU: Ne izlazite bez maski, zbog zagađenog vazduha, doktori predlažu i zabranu automobila!

Doktori navode da je teško prebrojati sve mališane koji su u bolnicu stigli zbog pogoršanja izazvanog višednevnim aero-zagađenjem

  • 11

Zagađen vazduh napunio je ordinacije pulmologa: pomoć traži i staro i mlado. Najgore je u onim gradovima Srbije koje je poslednjih dana pritisla i magla, pa su koncentracije opasnih materija u vazduhu uveliko premašile dozvoljene vrednosti.

IMA LI RAZLOGA ZA DRAMU: Koliko je, zapravo, zagađen vazduh u Srbiji? Misterija o tome zašto su aparati za merenje OTKAZALI

– Guše se i teško dišu i zdrave osobe, a kamoli deca, koja imaju osetljiva pluća ili već neku hroničnu bolest disajnih organa. Zagađen vazduh uvećava rizik za nastanak svih disajnih bolesti, a ko će se i razboleti, zavisi od toga koliko je organizam zdrav i koliko su očuvani imunski sistem i moć regeneracije. Hronični bolesnici naročito teško podnose aero-zagađenje – kaže prof. dr Branimir Nestorović, načelnik Odeljenja pulmologije i alergologije Univerzitetske Dečje klinike u Tiršovoj, prenosi "Politika".

On objašnjava da je u ponedeljak bilo teško prebrojati sve mališane koji su u bolnicu stigli zbog pogoršanja izazvanog višednevnim aero-zagađenjem, a svima savetuje da pri izlasku na ulicu preko nosa i usta nose barem maramu ili šal.

Foto: Tanjug/FENA/Almir Razic Foto: Tanjug/FENA/Almir Razic

Puno posla je imao i pulmolog Dejan Žujović, načelnik Dnevne bolnice u Zavodu za plućne bolesti i tuberkulozu u Beogradu.

Koncentracija zagađenosti vazduha i juče je najviše ugrožavala najosetljivije grupe – astmatičare i osobe sa dijagnozom hronične opstruktivne bolesti pluća. Svi pristigli bili su bukvalno samo za bolničko lečenje. Tokom proteklog vikenda je bilo još gore: u Beogradu je izmereno 150 mikrograma čađi po kubnom metru, a dozvoljeno je 50 mikrograma – kaže Žujović i savetuje građanima da se ne zadržavaju na ulici bez preke potrebe.

Dr Žujović je ubeđen da je došlo vreme da se i u Srbiji razmišlja o nabavci i nošenju maski preko lica kada su vrednosti zagađenja ovako visoke kao prethodnih dana. Kako hirurške maske nisu efikasne u zaustavljanju čestica čađi i smoga, a nezamislivo je šetati sa gas-maskom, on predlaže nabavku maski kakve nose stanovnici najzagađenijih evropskih i svetskih metropola, takozvane "3M pro dast", koje su neko prelazno rešenje. Cena im je oko 15 evra, kod nas ih nema u prodaji, ali se mogu nabaviti preko interneta.

Foto: Tanjug/FENA/Emir Burlović Foto: Tanjug/FENA/Emir Burlović

Prof. dr Nestorović zamera što u Beogradu i ostalim većim gradovima na javnim mestima i trgovima nisu istaknuti ekrani sa podacima o izmerenim koncentracijama zagađenosti vazduha, kakva je praksa u razvijenim zemljama, jer bi to bilo od velike koristi za sve građane, naročito za najugroženije, hronične plućne bolesnike.

Podsetio je da postoje i propisi, koji obavezuju nadležne da objave da u kojim gradskim oblastima je koncentracija ugljen-monoksida višestruko povećana i da zbog toga, ukoliko je nužno, delimično ili potpuno zabrane kretanje motornih vozila.

Takva mera je već uvedena u Sarajevu, ali je redukcija saobraćaja po sistemu "par nepar" ukinuta posle jednodnevne primene.

(Telegraf.rs/ Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bebi

    27. decembar 2016 | 14:55

    Evo kod mene u selu cist vazduh Ali nema splavova i klubova A da nema ni botova svi radimo Nismo navikli da se vozimo i da cekamo da nam drugi daju

  • Vule

    27. decembar 2016 | 15:34

    Cim se ovde neki raduju nesreci na drugim mestima (Amerika, Engleska, Bosna, Hrvatska, Turska, Francuska, Nemacka....ma ceo svet) nesreca dode kod nas. Ljudi, promenite se dok nije kasno. Ko ne razume tudu nesrecu nije covek.

  • gistro

    27. decembar 2016 | 16:43

    Koje bre zagadjenje? To je epidemija gripa! Ni to ne znaju doktori! Ili se prave blesavi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA