≫ 

Uskoro će biti moguć najam garaža na 30 godina u Kneza Miloša

– Dobićemo dve nove trake, pored već postojećih pet, što će rasteretiti saobraćaj, a trotoari će biti uži - rekao je gradski menadžer Goran Vesić

  • 3

Do kraja marta Grad Beograd dobiće građevinsku dozvolu za izgradnju garaže ispod Ulice Kneza Miloša, u kojoj će moći da se smesti 425 automobila, rekao je gradski menadžer Goran Vesić.

"Bus plus" postaje platna kartica: Ko je uzme, dobiće dodatne popuste!

Prema njegovim rečima, garaža će se graditi tako što će građanima ponuditi javno-privatno partnerstvo. Podzemni parking protezaće se od Nemanjine do Gazele, a predviđeno je da se vozilima ulazi i izlazi na tri mesta duž ulice.

Dobićemo dve nove trake, pored već postojećih pet, što će rasteretiti saobraćaj, a trotoari će biti uži. Sada na ulici postoji oko 220 parking mesta, a ovom izgradnjom dupliraće se njihov broj – objašnjava Vesić za "Novosti".

Glavni gradski menadžer objašnjava da će grad polovinu broja parking mesta ponuditi građanima da iznajmljuju na trideset godina, što će koštati, u zavisnosti od lokacije, između 20 i 30 hiljada evra.

Nismo još definisali konačnu cenu – kaže Vesić, objašnjavajući da će žitelji ove ulice plaćati malu mesečnu zakupninu.

Vesić se izvinio građanima za otežan život u gradu prethodnih dana

Izgradnja garaže ispod ulice nije komplikovana jer je to samo jedan nivo ispod zemlje. Otvaranjem ulice omogućiće se lakši pristup infrastrukturi: vodovodu, struji, telefonskim kablovima, koji će biti smešteni ispod sloja asfalta i plafona garaže.

Foto: Parking servis Foto: Parking servis

Sličan model finansiranja i izgradnje podzemnih garaža izveden je u Barseloni. Grad planira da na sličan način dođe do novca, kojim bi se gradila garaža u Njegoševoj, gde je takođe planirano da se ispod skoro cele ulice, od Kursuline do Beogradske, za građane naprave podzemna parking mesta.

– Tako ćemo finansirati i podzemnu garažu u Bulevaru kralja Aleksandra, od češke ambasade do Pravnog fakulteta, zatim garažu u Takovskoj. Taj sistem može da funkcioniše u ovim delovima grada gde ljudi mogu da plate smeštaj automobila – zaključuje Vesić.

Foto: Parking servis Foto: Parking servis

Garaža ispod Studentskog trga ima građevinsku dozvolu za 750 vozila. Čeka se rešenje o izmeštanju trolejbusa.

– Postoji više opcija. Radimo okretnicu u Dunavskoj, a u planu je kupovina trolejbusa, koji određeni deo trase mogu da voze na baterije – ističe Vesić, naglašavajući da je za centar grada potrebno oko 60 novih električnih autobusa, da bi se potpuno zamenio saobraćaj trolejbusima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Iskreno

    20. januar 2017 | 14:16

    Više traka od Nemanjine do Gazele, a posle toga opet levak, i još veća gužva. Džabe parking, kada ti treba dosta vremena da stigneš do njega.

  • Zensko

    20. januar 2017 | 21:34

    A baka i sin sto su umrli.od.gladi gospodine?

  • Rile

    20. januar 2017 | 15:30

    Uh, koliko projekata! Biće puno mrvica, a i poneka mrva!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA