Ova beogradska škola je utočište za decu sa smetnjama u razvoju: Tamo imaju stvari koje im vraćaju osmeh na lice i čine da budu najjači (FOTO)

Mališani u OŠ "Novi Beograd" dobijaju svu potrebnu pažnju i negu, a prema rečima defektologa Mire Stevanović, koja ovaj posao radi skoro 15 godina, deca jedva čekaju da idu u školu

  • 4

Osnovna škola "Novi Beograd", namenjena deci sa specijalnim potrebama, u toku ove nedelje obeležiće Dan škole 47. godinu zaredom. Tim povodom, ova ustanova organizovala je niz različitih događaja kojima će pokušati da roditeljima i svim zainteresovanim ljudima približi šta tačno oni rade i kako izgleda obrazovanje ove dece kojima je potrebno jako puno ljubavi i pažnje kako bi sutra mogli da funkcionišu u društvu.

Svaki dan tokom ove nedelje biće posvećen nekoj drugoj oblasti (tehnologija, ekologija...) gde će defektolozi prezentovati kako izgleda učenje i obrazovanje u ovoj školi, što će naročito biti korisno roditeljima. Inače, prema rečima predavača u ovoj školi, deca su srećna i obožavaju da dolaze u školu jer ona na jedinstveni način uspeva da ispuni njihov svet. Na njihovim licima vidi se sreća u tim trenucima i nada da život ima još mnogo toga da im ponudi bez obzira na sve stege i prepreke sa kojima se nose, oni i njihovi roditelji.

Ekipa Telegrafa posetila je OŠ "Novi Beograd" drugog dana obeležavanja Dana škole, na dan koji je bio rezervisan za prezentaciju asistivne tehnologije i alternativne i augmentativne komunikacije u obrazovanju. Uverili smo se da je ovoj deci, bez obzira na poteškoće koje imaju u svojim malim ali vrednim životima, škola svetlija tačka i još jedna spona sa spoljašnjim svetom. Ona je jedan dobar razlog da socijalna inkluzija kod njih dostigne značajni nivo koji olakšava život, kako njima, tako i njihovim porodicama.

- Individualni nastavnici, logopedi, reedukatori i psiholozi će tokom ove nedelje prezentovati svoj rad. Dan tehnologije ima za cilj da prikaže kako se tableti i drugi tehnološki uređaji koriste i primenjuju u nastavi - izjavila je direktorka OŠ "Novi Beograd", Milunika Petrović.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Asistivna tehnologija podrazumeva zajednički termin za skup adaptiranih pomagala, uređaja i opreme kao i načine za njihovo korišćenje sa učenicima sa smetnjama u razvoju.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

- OŠ "Novi Beograd" je jedina ustanova ovog tipa na Novom Beogradu  koja obrazuje učenike sa smetnjama u razvoju. Ono što je nama važno, jeste da primenjujemo što više savremenih i novih tehnika u radu, pa zato današnju augmentativnu tehniku koja je po principu sličica primenjujemo već dugi niz godina. Zahvaljujući upotrebi tableta i druge tehnologije, pokušavamo da sve to maksimalno primenimo u nastavi - ističe ona.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Svako dete u ovoj školi je posebno i treba mu prići na jedinstven način. Defektolozi koje smo imali prilike da upoznamo se zaista trude da svakom mališanu priđu na individualan način kako bi zajedno uspeli da prevaziđu probleme u obrazovanju i komunikaciji sa kojima se suočavaju.

Mališani u OŠ "Novi Beograd" dobijaju svu potrebnu pažnju i negu, a prema rečima defektologa Mire Stevanović,  koja ovaj posao radi skoro 15 godina, deca jedva čekaju da idu u školu.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

- Bez tehnologije učenje dece koja imaju izraženije teškoće, pogotovo intelektualne prirode, ne bi bilo moguće. Trudimo se da imamo dan koji je liberalan, ali deca moraju da poštuju određena pravila. Zna se kad se šta radi, ali u okviru toga mogu da zamene predmete ukoliko im se tog trenutka, na primer, ne radi matematika - izjavila je Mira Stevanović.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Deca sama biraju kako će učiti, odnosno da li će koristite računare sa specijalnim tastaturama, tablete koji imaju prilagođen softver za njih, pametne table, komunikatore...

Tako mališani na tabletima mogu da uče matematiku pomoću posebnih aplikacija koje su prilagođene njima. Naročito obožavaju igranje uz Xbox konzolu, pa se svi oduševe kada im njihove nastavnice dozvole da slobodno vreme provedu igrajuću boksersku video-igricu. 

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Takođe, deca koja imaju problema sa govorom koriste posebne komunikatore pomoću kojih mogu da odgovore na postavljeno pitanje ili kažu šta im se sviđa, šta im smeta, šta im je trenutno potrebno...

- U ovoj školi najbitnije je da deci bude lepo, jer ona trčeći dolaze u školu, što je meni najvažnije - dodaje Mira.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Uprkos volji i želji da se deci sa posebnim potrebama olakša detinjstvo i život učini lepšim i veselijim, zaposleni stručnjaci u ovoj školi ističu da se veoma često susreću sa problemima, a tu pre svega misle na nedostatak prostora, opreme, ali i softvera koji su skupi i veoma često nisu prilagođeni srpskom jeziku.

Tim povodom, kompanija Comtrade je prošle godine donirala 40 Tesla tableta OŠ "Novi Beograd" kako bi deci sa smetnjama u razvoju olakšala učenje, a dane provedene u školi zabavnijim i lepšim.

(M.Đurđev)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Josif

    5. april 2017 | 15:53

    Cuo sam za ove defektologe, oni su se skolovali u inostranstvu. Bravo za clanak, lepo je citati o ovakvim stvarima.

  • Ivan

    5. april 2017 | 16:34

    Da li je ova skola na bezanijskoj kosi kod pijace?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA