0

Kad su spustili crni plašt, zasijao je ponos svih žena, Beograda i bivše Jugoslavije (FOTO)

Ona se borila i, ispred svog vremena, za rodnu ravnopravnost uvek izlažući suštinske probleme nežnijeg pola

Printskrin: Tanjug/Zoran Colić

Printskrin: Tanjug/Zoran Colić

Spomen ploču književnici i novinarki Mirjani Jakovljević, Mir – Jam otkrili su danas u Njegoševoj ulici na Vračaru predsednik te opštine Milan Nedeljković i zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović.

POZNAVAO MIR JAM, PRIVODIO GA GESTAPO: Neverovatna ispovest 95-godišnjeg čika Mikija! (FOTO) (VIDEO)

Nedeljković je u obraćanju prisutnima rekao da je Jakovljević, znamenita novinarka i književnica obeležila svoje vreme, između dva svetska rata ali je i rado čitana i u savremeno doba što pokazuje i činjenica da je veliki broj njenih dela ekranizovan.

Prema njegovim rečima, popularna Mir Jam je potanko u svojim delima i novinarskim člancima objasnila i opisala građanski stalež između dva rata.

– Verovatno je zbog toga, posle Drugog svetskog rata, došla u situaciju da bude marginalizovana, ali to ne umanjuje snagu njenog originalnog novinarskog i pristupa u književnosti – rekao je Nedeljković dodajući da spomen – ploča pokazuje da Jakovljević nije zaboravljena.

Radulović je istakla da joj je velika čast da otkrije ploču ženi, poznatoj spisateljici, koja je, kako je rekla, u naše živote uzela jednu dozu slikovitosti, ljubavi i sentimentalnosti.

Kako je navela, spomen – ploča je zahvalnost knjiyyevnici koja je kroz svoje romantične priče dopirala do svojih čitateljki pokazujući da postoji nada, istinska ljubav…

– Ona se borila i, ispred svog vremena, za rodnu ravnopravnost uvek izlažući suštinske probleme nežnijeg pola – rekla je Radulović.

Printskrin: Tanjug/Zoran Colić

Printskrin: Tanjug/Zoran Colić

Prema njenim rečima, Jakovljević se borila da žene danas ostvare svoje pravo na obrazovnje, zaposlenje i svoje pravo da se više pitaju za stvari u našoj zemlji.

Radulović je ocenila da su zahvaljujući upravo Mir Jam, koja je bila ispred svog vremena i često izložena oštrim kritikama, mlade žene danas ravnopravni članovi društva.

– Zahvalnost danas dugujemo njoj ne samo kao spisateljici već i kao jakoj ženi u onom periodu koja pokazala šta znači boriti se za svoj stav i svoje pravo u društvu –  zaključila je Radulović.

Upravnik Univerzitetske biblioteke ”Svetozar Marković” Aleksandar Jerkov rekao je da je Jakovljević srpska spisateljica čije je ime, srećom, u poslednje vreme postalo popularno i dobro poznato zahvaljući kako dobrom uspehu njenih dela, već i preradom tih dela u obliku telivizijskih serija i filma.

– Ta popularnost nije ništa novo. Ona je celog života bila i popularna i potcenjena -rekao je Jerkov.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: Mir-Jam, Mirjana Jakovljević, spomen ploča, Spomenik, Vračar

foto dana

video dana