HIT U SRBIJI: Super brzi punjač napuni automobil za samo 15 minuta, a postavljen je u Beogradu! (FOTO)

Reč je o punjaču od 50 kilovata koji dnevno može da napuni više od 70 vozila, a isproban je ispred Mašinskog fakulteta na električnim vozilima raznih proizvođača

  • 3
electric-car-punjenje baterija električnih automobila, pumpa Foto-ilustracija: pixabay.com

Prvi brzi punjač za električne automobile u Srbiji, koji može da napuni svaki auto strujom za samo 15 minuta, pušten je danas u rad ispred Mašinskog fakulteta u Beogradu.

Ovaj USB može da vam sačuva život u slučaju saobraćajke: Samo jednim potezom ćete spasiti sebe i druge (VIDEO)

Brzi punjač, koji će za nekoliko dana biti premešten na Petrolovu pumpu na Čukarici, predstavljen je na konferenciji “Zelena Balkanika, Električna vozila - budućnost saobraćaja”, u organizaciji slovenačkih, srpskih, makedonskih i crnogorskih Rotari klubova, Srpske asocijacije menadžera i Samita 100, a u okviru manifestacije Dani slovenačko srpskog prijateljstva u Beogradu.

Reč je o punjaču od 50 kilovata koji dnevno može da napuni više od 70 vozila, a isproban je ispred Mašinskog fakulteta na električnim vozilima raznih proizvođača.

Predsednik UO Hidria i potpredsednik Samita 100 Iztok Seljak je rekao Tanjugu da su već otvorili punionucu za električne automobile kod hotela Meriot, ali da je to prvi brzi punjač koji će biti upotrebi u Srbiji.

Foto-ilustracija: pixabay.com Foto-ilustracija: pixabay.com

Seljak rekao da je projekat Zelena Balkanika deo velikog projekta koji se trenutno realizuje sa evropskom komesarkom za transport Violetom Bulc, sa ciljem da se region pretvori u laboratoriju zelene mobilnosti za EU.

On je naveo da projekat Zelena Balkanika, koji realizuju Hidria i automobilski klaster u Sloveniji sa brojnim međunarodnim partnerima i lokalnim firmama u svakoj zemlji Jugoistočne Evrope, treba da omoguće zelenu mobilnost na autoputu od Minhena preko Salcburga, Ljubljane, Zagreba i Beograda, Skoplja i preko tzv. Zelene Adriatke do Podgorice, Tirane, preko Dubrovnika, Splita i Zadra do Kopra, gde se sprema pokretanje Inovativnog centra zelene mobilnosti, koji će da razvija visokotehnološka rešenja.

On je kazao da je taj put dug oko 2.400 kilometara i dodao da su u Sloveniji već realizovali projekat Zelena Keltika na regionalnom putu Logatec - Bovec u dužini od 120 kilometara, gde je postavljeno ukupno 10 punjača.

Seljak kaže da za projekat Zelena Balkanika očekuju konkuretnu podršku od EU već od 2018. godine.

Printskrin: Google Street View Printskrin: Google Street View

- Nalazimo se u epohalnom periodu velike transformacije društva, koje će se bazirati na obnovljivim izvorima energije i šering ekonomiji (deljenja). Neke industrije će biti izbrisane, a neke će biti izmenjene. Automobilska industrija je jedna od njih - rekao je Seljak.

On je kazao da je cilj da se postave punjači u gradovima na toj ruti, kao i da se kasnije koriste električni autobusi, kao i električni kamioni.

- Čitav region pretvaramo u zelenu laboratoriju. Imaćemo razvojne i inovativne centre u celom regionu - rekao je Seljak.

Guverner Rotari Distrikta Srbije i Crne Gore Vladimir Matić je izjavio da prvi put u Srbiji možemo videti brzi punjač od 50 kilovata.

On je rekao da su Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Privredna komora Srbije na konferencijama najavili uvođenje punjača za električne autoobile i izarazio nadu da će Srbija imati bar 150 punjača duž autoput u narendih nekoliko godina, kako bi autoput kroz Srbiju mogli da koriste svi koji idu pravcem od Minhena do Soluna.

Foto-ilustracija: Tanjug, AP Foto-ilustracija: Tanjug, AP

Ambasador Slovenije u Beogradu Vladimir Gasparič je rekao da se manifestacije Dani slovenačko srpskog prijateljstva u Beogradu održava od 21. do 23. aprila.

Počasni pokrovitelji manifestacije su potpredsednici vlada Slovenije Karel Erjavec i Srbije Ivica Dačić, kao i gradski menadžer Goran Vesić ispred grada Beograda.

Gasparič je rekao da Slovenija pokušava da izgradi novi model saradnje sa Srbijom, ali i regionom i da projekat sa postavljanjem električnih punjača mogao da bude model i za druge oblasti.

Dekan Mašinskog fakulteta Radivoje Mitrović je naglasio da je razvoj infrastrukture uslov za mnogo veće korišćenje električnih automobila i da taj fakultet podržava taj projekat.

Učesnici konferencije su istakli da ulazimo u najveću revoluciju ikad, koja će sve promeniti i doneti novu infrastrukturu, kao i zelenu mobilnost.

Prva revolucija u transportu je bio voz, druga automobil, a treća će biti električna vozila po principu kar šeringa, tako što će ljudi koristiti automobil ali neće biti njegovi vlasnici.

Marko Femc iz kompanije Plan-net je podsetio da Tesla roadster 2008. započeo prvu serijku upotrebu lutijum jonske baterije sa dometom od 320 km, dok sada baterija može da izdrži i više od 700 km.

On je kazao da bi sa električnim automobilom “e Ljubljane do e Beograda” trošak mogao da bude svega 9,6 evra, ukoliko bi postojala mreža brzih stanica za punjenje, kao i da bi bilo potrebno sedam sati za tu razdaljinu.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Retardi

    22. april 2017 | 11:14

    Hahaha,nasi elektricari mogu na crtu reprezentaciji sveta sto se tice struke,inteligencije i prakse!Najbrzi punjaci u Nemackoj,Britaniji,Japanu ne mogu bez 2 sata ili 1 i 45 minuta da napune baterije a kapacitet baterija je jos uvek mahom slican jer ih nema previse modela.Ono sto su nasi elekzricari radili za vreme bombardovanja u 10 do 15 sati i uspevali da otklone onako katastrofalne kvarove i unistenja drugima bi trebale nedelje pa i meseci.Jedna jaca oluja napravi kolaps i u Americi ili bilo hde u svetu i to uz sve tehnologije i oare koje imaju ne mogu da saniraju danima dok kod nas moze da se desi da u nekoj planinskoj zabiti gde nema ni puta ni prilaza jer smo sirotinja u 21 veku,ostanu neka domacinstva usled ogromnih snegova po nekoliko dana bez struje ali samo zbig tih razloga.Tesla je ponosan na srpski rod i sigurno nas negde odozgo gleda i nadzire kako radimo pod naponom!

  • Dejan Bombarder

    23. april 2017 | 12:13

    A za koliko ce da napuni moj rezervar od 50 litara?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA