Više dece nego mesta u vrtićima: Roditelji dobili uputstvo šta da rade ako budu odbijeni za upis

Ono što je poznato to su podaci iz januara, beogradski vrtići moći će da prime oko 7.000 mališana, od čega ima oko 5.000 u jaslama i oko 2.000 u vrtićima

  • 11

Upis dece u beogradske predškolske ustanove ove godine počeće 8. i trajaće do 19. maja.  Zahtevi će moći da se podnesu elektronski, ali i neposredno u ustanovama. Preliminarne liste upisane dece biće istaknute 12. juna, a upisne komisije razmatraće žalbe roditelja do kraja tog meseca.

GUŽVA U DRŽAVNIM VRTIĆIMA: Na čekanju za upis već 8.280 mališana

O predstojećem upisu razgovaralo se na sastanku Gradske uprave, koji je juče sa direktorima svih prestoničkih predškolskih ustanova održao Slavko Gak vršilac dužnosti sekretara za obrazovanje i dečiju zaštitu. Gak je direktorima poručio da efikasno, transparetno i pravedno sprovedu upisni proces za 2017/2018 godinu .

- Naš najveći problem je nedovoljno mesta u vrtićima. Hajde da zajedno pokušamo da povećamo broj ovih mesta i da upis ne bude traumatičan za roditelje - istakao je Gak.

Konačan broj slobodnih mesta u vrtićima u Beogradu za narednu godinu, sekretarijat za obrazovanje i dečiju zaštitu imaće prekosutra. To je rok do kada i predškolske ustanove moraju da pojedinačno da se izjasne o broju slobodnih mesta kojima raspolažu.

Foto-ilustracija: Foter/PraveenbenK Foto-ilustracija: Foter/PraveenbenK

Ono što je poznato to su podaci iz januara, beogradski vrtići moći će da prime oko 7.000 mališana, od čega ima oko 5.000 u jaslama i oko 2.000 u vrtićima. Na listi čekanja trenutno se nalazi 8.280 devojčica i dečaka, od toga 4.902 sa prioritetom i 3.378 bez prioriteta.

Grad je na sednici saveta za prava deteta nedavno usvojio i Akcioni plan razvoja i unapređenja predškolskog obrazovanja u Beogradu do 2021. Među ciljevima koji su planirani za ovu godinu stoje i razrada akcionog plana unapređenja predškolaca u svim prestoničkim opštinama da bi se videle potrebe porodica i dece, kao i adaptacija u prostora u školama, javnim ustanovama, gde god postoje uslovi da se usele predškolske ustanove.

Tu je i izrada analize pravednosti upisa u sistemu, na nivou grada i na nivou pojedinačnih predškolskih ustanova, da bi se uredila gradska politika u domenu društvene podrške deci u ranom razvoju i predškolskom uzrastu i porodicama u kojima žive.

Predviđeno je i uvođenje pilot projekta novog modela inkluzivnog obrazovanja u dve školske ustanove u gradu uz pomoć resornog ministarstva i Unicefa kao i izrada nove metodologije na osnovu koje će se unaprediti upis dece.

Foto-ilustracija: Profimedia/Oredia Foto-ilustracija: Profimedia/Oredia

Proces predaje zahteva za upis deteta u predškolsku ustanovu preko Nacionalnog portala eUprava (www.euprava.gov.rs) i portala Grada Beograda odvijati u dva jednostavna koraka – popunjavanje i slanje prijave.

Za slanje zahteva, kako ona kaže, dovoljno je samo da korisnik otvori nalog na Nacionalnom portalu elektronske uprave ili internet portalu Gradske uprave Grada Beograda (www.euprava.beograd.org.rs). Sledeći korak je popunjavanje i slanje elektronskog zahteva.

Za one koji se drže "starinskog" načina upisa, od prošle godine se predaje samo zahtev za upis, izvod iz matične knjige rođenih, potvrda o stažu i ostvarenim prihodima nisu potrbni.

Od 2017. uvedeno je i to da se roditeljima elektronskim putem dostavlja odbijenica iz državnog vrtića ukoliko su u ustanovi sva mesta popunjena. Na osnovu te potvrde onda mogu da upišu dete u privatno obdanište uz finansijsku pomoć iz grdaske kase. Na spisku verifikovanih privatnih vrtića koji sarađuju sa gradom trenutno se nalazi oko 150 njih sa nešto više od 180 objekata.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pecanac

    26. april 2017 | 22:13

    Nije seljak onaj u opancima vec onaj u glavi.. pozdrav za Lalala..

  • Јасмина

    26. april 2017 | 21:12

    То је супер.Само нека се рађају,биће и вртића...

  • evdokija

    26. april 2017 | 21:05

    Pa kad se cela Srbija preselila u Beogradu....nek se samo radjaju deca...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA