≫ 

Kupili stanove u Beogradu, a posle 4 godine im preti izbacivanje: Nisu znali da je cela zgrada pod hipotekom (FOTO) (VIDEO)

- Rekli su nam da je cela zgrada pod hipotekom i da nam preti iseljenje. Zaista se bojimo, očajni smo i u velikom strahu od izbacivanja - kaže nam predsednica Skupštine stanara

  • 24

Vlasnici stanova, njih 39, iz zgrade u Vojvode Stepe 105 uredno su isplatili svoje stanove i uselili se u njih. Prihvatili su da zgrada i garaža nisu u potpunosti završeni. Meseci su prolazili, a oni su strpljivo čekali da se finalni radovi završe. Umesto toga, na vrata su im pokucali službenici Pro Credit banke.

Beograđanka sa bolesnim sinom ostaje na ulici: Izvršitelj im prodao stan zbog tuđeg duga od 6.500 evra

Neki od njih u novi dom uložili su životnu ušteđevinu, nasledstvo ili se zadužili kreditom. Mislili su da su rešili najveće životno pitanje, a onda je usledio hladan tuš.

- Rekli su nam da je cela zgrada pod hipotekom i da nam preti iseljenje. Zaista se bojimo, očajni smo i u velikom strahu od izbacivanja, bez obzira na to što smo izmirili sve svoje ugovorne obaeze - kaže nam Dubravka Tadić, predsednica Skupštine stanara.

Foto: A. Nalbantjan Foto: A. Nalbantjan

Stanove su kupili od firme "SAB Estetik" Stevana Buđića, koja je na ime projektnog finansiranja 2012. godine uzela pozajmicu od Pro Credit banke u iznosu od 1,8 miliona evra za izgradnju.

U momentu odobravanja zajma, u katastru je trebalo da bude zabeleženo da će banka uspostaviti hipoteku nad tim kvadratima. Međutim, nije.

Foto: A. Nalbantjan Foto: A. Nalbantjan

Katastar nije upisao hipoteku čak dve godine, dozvolio je da se stanovi prodaju i da se tek tada upiše hipoteka. A banka je zakazala što nije vršila nadzor nad celim projektom.

- Iznos dobijen od prodaje stanova nije uplaćen banci radi vraćanja kredita. Glavni problem je nastao u tome što su, najprostije rečeno, stanari kupili stanove i danas ostali bez njih - potvrđuje i advokat Stojan Đorđević.

Foto: A. Nalbantjan Foto: A. Nalbantjan

Činjenica je da je upis hipoteke potrajao mnogo duže nego što to obično biva, a advokatu Đorđeviću nije jasno kako je do toga došlo.

- Vrlo je indikativno i neverovatno da banka četiri godine ne zna za prodaju nijednog stana, da ne prati iznose koji su uplaćivani i da tek po prodaji poslednjeg stana dolazi i obaveštava stanare da njoj investitor nije platio ništa. Znači, četiri godine banka o tome ćuti - kaže advokat.

Foto: A. Nalbantjan Foto: A. Nalbantjan

U ProCredit banci su nam rekli da su sveobuhvatno sagledali i analizirali ovu situaciju, a sve u pokušaju da za sve pronađu najbolje moguće rešenje.

- U ovom trenutku, mi se i dalje trudimo da pronađemo rešenje za ovu situaciju i da obezbedimo blagovremenu otplatu kredita koji je naša banka odobrila investitoru i njime podržala izgradnju ovog objekta. ProCredit banka je o svemu ovome obavestila nadležne organe i naša namera je da u pronalaženju najboljeg rešenje u potpunosti sarađujemo sa njima. Kao banka koja posluje odgovorno, mi sve svoje poteze i odluke donosimo tek nakon pažljivog razmatranja svih njihovih pravnih posledica i procene njihovog mogućeg uticaja, a sve u saradnji sa nadležnim organima - rekli su nam.

Ni posle godina od useljenja stanara, objekat nije završen. Zgradu nije pregledala komisija, pa nema ni upotrebnu dozvolu.

Foto: A. Nalbantjan Foto: A. Nalbantjan

Ne znajući za postojanje hipoteke, sami su finansirali završetak radova u zgradi.

Foto: A. Nalbantjan Foto: A. Nalbantjan

Prilikom ulaza u samu zgradu, visile su žice, što je bilo potpuno nebezbedno za stanare. Decu, pre svega. Tako da su bili prinuđeni da se sami organizuju i da te "sitne" probleme rešavaju. Garažna mesta koja su kupili i koja postoje u ugovoru, nisu bila urađena.

Foto: A. Nalbantjan Foto: A. Nalbantjan

Zbog toga što im je imovina u rukama banke, većina stanara presavila je tabak i podnela tužbu sudu.

Inače, stanari sumnjaju da je posredi bio dogovor investitora, nekog iz banke i katastra, da se tek posle dve godine zavede hipoteka. A kako nezvanično saznajemo, Buđić duguje veću sumu novca Prokredit banci.

Kako takođe saznajemo, sve Buđićeve firme su u blokadi. A kako je u njegovom vlasništvu i turistička agencija S.A.B. travel, pitali smo ih da li su klijenti koji su uplatili aranžman kod njih u opasnosti. Odgovor nije stigao, pa zato savetujemo svima da provere status svoje uplate.

Foto: A. Nalbantjan Foto: A. Nalbantjan

Ko je zatajio, veliko je pitanje. Rasplet događaja očekujemo, a do tada navijamo da ovi stanari zbog nečije greške ne izgube krov nad glavom. Jedno je sigurno - oni se ne predaju.

- Mi ćemo se boriti dok god ove pitanje ne bude rešeno, odnosno, dok mi ne budemo uknjiženi u katastru kao vlasnici nekretnina jer mi smo ove stanove kupili - odlučna je vlasnica jednog od stanova, Marija Petrović.

Daljinac baner

(J. Stakic/j.stakic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • V68

    3. maj 2017 | 12:48

    Kako gradjani da se zastite pri kupovini stanova kad su na sve strane prevaranti i lopovi, a u zakonu ima toliko rupa da su te rupe postali krateri.

  • KARABURMA

    3. maj 2017 | 11:54

    Tuzna je ova srbija. Ja se bavim gradnjom i uradio sam par zgrada,ni jedna zgrada kao ni jedan kupac nikada i niko nije ostecen,sta vise svi su zadovoljni.Nisu ti mucenici krivi sto su kupili stanove,banka je kriva jer nije vodila racuna o svemu.A posto je banka jaca od pojedinaca oni ce svakako ospastati.Drzite se ljudi i nedo Bog nikome,tuga.

  • Soli 65

    3. maj 2017 | 12:51

    E to je Srbijaaaa !!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA