≫ 

Uskoro velike promene u javnom prevozu: Bus plus će važiti sve do Pančeva?

Gradska uprava je raspisala tender na kome traže stručnu kuću koja bi izradila studiju opravdanosti zajedničkog obavljanja komunalne funkcije javnog prevoza grada Pančeva i grada Beograda

  • 4

Beograd i Pančevo mogli bi uskoro da imaju integrisan javni prevoz. Ako stručna studija, za koju je Grad Pančevo raspisao tender, pokaže da postoji ekonomska računica, sa "bus plus" karticom moglo bi da se autobusom i beovozom putuje od prestonice do najvećeg grada u Banatu pišu Večernje novosti.

Obe gradske vlasti su zainteresovane, ali pre nego što se krene u realizaciju, potrebno je analizom utvrditi da li postoji sva potrebna organizaciona i transportna infrastruktura.

Prema rečima gradonačelnika Siniše Malog prethodne dve godine bilo je nekoliko razgovora na tu temu sa kolegom Sašom Pavlovim.

- Naša želja je da olakšamo život ljudima koji žive u okolini Beograda, a rade u njemu, zato nam je ideja da pokušamo da integrišemo javni prevoz, ne samo sa Pančevom, već i sa Starom Pazovom - kaže Mali.

Pančevci su povukli konkretan potez. Gradska uprava je raspisala tender na kome traže stručnu kuću koja bi izradila studiju opravdanosti zajedničkog obavljanja komunalne funkcije javnog prevoza grada Pančeva i grada Beograda.

Foto-ilustarcija: Flickr/Eli Duke Foto-ilustarcija: Flickr/Eli Duke

- U razgovoru sa Sinišom Malim bilo je reči ne samo o autobuskom javnom prevozu, već i o železnici i "beovozu". Eventualni projekat  bi predstavljao saradnju dveju lokalnih samouprava. Moguće su dve opcije - produženje beogradskih gradskih linija do Pančeva ili bi JKP "Autotransport Pančevo" saobraćao i po određenim delovima beograda.

- Stručnjaci iz oblasti ekonomije i saobraćaja sigurno će proceniti opravdanost takvog projekta. na osnovu toga bismo razmotrili koji su sledeći koraci i koliko bi sredstava trebalo izdvojiti u narednoj budžetskoj godini, kako bi ova ideja eventualno zaživela - zaključio je Pavlov.

Zajednički zaključak je da se angažuju stručnjaci koji će uraditi analizu. Pravne službe oba grada upozoravaju da inicijativa "ima manu". Grad Beograd ima poseban status u Srbiji, a Pančevo je grad u pokrajini.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Filip

    10. maj 2017 | 16:21

    Ovo sa Starom Pazovom bi bila sjajna ideja.Muka je svim ovim ljudima doci do Beograda.Lasta prevoz je bahata,bezobrazna,neredovna i preskupa.Trebalo bi se tome stati na kraj.Uvesti gradsku liniju iz Beograda pod hitno do St.Pazove preko N.Pazove.Narod ce da se preporodi.Podrzavam ovo!

  • Goran

    10. maj 2017 | 20:31

    Da im olakšamo tu studiju - neka provedu par dana na stanici gde se čeka prevoz iz Pančeva ka Beogradu, odmah će im biti jasno!!!

  • Muki

    14. maj 2017 | 07:06

    Tako i treba to je nekada tako i bilo, ali samo ko je putovao beovozom, ja kao srednjoškolac sam redovno išao do pančeva, sa mesečnom markicom druga zona.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA