Bili smo na najlepšoj terasi u Beogradu. Anđa ima preko 200 biljaka, a u ovom malom raju uspeva i egzotično voće (FOTO)

Mnogi bi veliki prostor na terasi iskoristili drugačije i od nje napravili kuhinju ili veliku ostavu, ali Anđa je imala drugačije planove

  • 45
Anđelka Jovanović, krovna terasa, bašta, cveće, voće Foto: Milena Đorđević

Ako ste do sada razmišljali o svim manama koje sa sobom nosi život u potkrovlju (vrućine, niski plafoni, skučen prostor, život u golubarniku), baka Anđa će vas ubediti u suprotno.

Hit natpis na ulazu u Beo zoo vrt: Slatko ćete se nasmejati, a neki će se čak i obradovati, što da ne! (VIDEO)

Anđa Jovanović je od svog stana napravila pravi mali raj. I baš to potkrovlje joj je omogućilo da ima terasu od čak 86 kvadrata u koju je uložila puno truda i ljubavi.

Mnogi bi veliki prostor na terasi iskoristili drugačije i od nje napravili kuhinju ili veliku ostavu, ali Anđa je imala drugačije planove.

Kada je kupila stan, terasu je odmah počela da preuređuju u mini baštu i do sada je dobila 4 nagrade od opštine Stari grad za trud i kreativnost.

Foto: Milena Đorđević

- Čim krene prvo toplo vreme u aprilu, biljke polako iznosim na terasu, a pored velikog broja cveća uzgajam i voće, kao što su mango, avokado, masline i drugo voće. Međutim, zbog velikih vrućina, mnoge od ovih voćki nisu uspele da se održe, a neke sam tek zasadila, pa tek narednih godina očekujem plodove - navodi Anđa čija sunčana terasa je moramo priznati idealna i za "kuliranje", druženje, ali i porodična okupljanja.

- Iz stana na Kalenić pijaci sam se doselila u ovaj stan 2003. godine. Tada sam neke biljke prenela iz tog stana, i za ovih 14 godina imam preko 200 biljaka. Posao je mnogo zahtevan i finansijski je teško.

Foto: Milena Đorđević

- Meni mesečno treba 5-6 džakova zemlje za biljke, pa kupovina pesticida za biljke, zatim jedna biljka ugine, morate da kupite novu. To je hobi u koji mora stalno da se ulaže - kaže Anđa koja dodaje  da cveće zaliva i po dva puta dnevno.

Foto: Milena Đorđević

- Verovali ili ne, za sređivanje i zalivanje više od dvesto biljaka, potrebno mi je i do sat i po vremena. Kada su ovako velike vrućine, zalivanje vršim dva puta dnevno i na to mi ode tri sata.

Foto: Milena Đorđević

- Međutim to je nešto što volim, i za sve ovo što vidite nije potreban samo trud već i ideja. Puno je tu detalja koji su ceo ovaj prostor učinili drugačijim - navodi Anđa koja se pored ovog hobija, bavi i dizajnom neterijera.

Foto: Milena Đorđević

Iako se damama ne otrkivaju godine, moramo da vam otkrijemo da Anđa ima 70 godina.

Stil života, briga o sebi i prostoru u kome živi uticale su na njen mladoliki izgled, pa slobodno može da se pohvali svojim odličnim izgledom na pragu osme decenije.

Foto: Milena Đorđević

- Savetujem svima da se što manje nerviraju. Da sad vratim vreme unazad ne bih se uopšte potresala oko stvari na koje sam nekada trošila i vreme i živce. To savetujem i vama - zaključuje Anđa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA