Beograd dobio pohvale za finansijske rezultate

Beograd je dugo bio jedini grad u regionu koji nije imao kreditni rejting, što je bila prepreka za investiranje, jer je jedna od prvih stvari koju investitori gledaju upravo kreditni rejting

  • 0

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali sastao se danas u Starom dvoru sa pomoćnikom potpredsednika u Rejting agenciji Mudis Đorđijem Josifovim.

POČELI RADOVI NA BRANKOVOM MOSTU: Zatvorene dve trake ka gradu, noću bez saobraćaja

Zbog brojnih radova, od danas velike promene u gradskom prevozu: Spisak svih izmena na jednom mestu

Razgovarali su o kreditnom rejtingu Grada Beograda, o trenutnom stanju u gradskim finansijama, kao i o tome na koji način će planirani projekti uticati na gradski budžet u budućnosti. U pitanju je redovni godišnji monitoring kreditnog rejtinga Grada Beograda.

– Kreditni rejting je krvna slika grada, a predstavlja priznanje našim naporima da konsolidujemo gradske finansije. Beograd je dugo vremena bio jedini grad u regionu koji nije imao kreditni rejting, što je bila prepreka za investiranje, jer je jedna od prvih stvari koju investitori gledaju upravo kreditni rejting.

- Mi ne samo da smo prva gradska administracija koja je uspela da obezbedi kreditni rejting, nego smo uspeli da obezbedimo i njegovo povećanje samo godinu dana kasnije – rekao je Siniša Mali i dodao da je Mudis jedna od tri najveće i najpoznatije rejting agencije u svetu.

Foto: Beoinfo

Mali i Josifov su se složili da je kreditni rejting potvrda poverenja koje u Grad Beograd imaju njegovi partneri – međunarodne finansijske institucije i investitori.

– Beograd je najatraktivnija investiciona destinacija u ovom delu Evrope, svakako centar regiona i motor razvoja Srbije, odnosno okolnih gradova i opština. U tom smislu, nije dovoljno da Beograd bude samo ekonomski jak i zdrav, već i da omogući investitorima sigurnost i efikasnost prilikom realizacije njihovih ulaganja – istakao je gradonačelnik Mali.

Đorđi Josifov je pohvalio gradsku administraciju jer je uspela da stabilizuje gradske finansije, te je izrazio nadu da će se dobri rezultati nastaviti i u budućnosti.

– Kreditni rejting Grada Beograda rezultat je poboljšanja operativnih rezultata grada u zadnje četiri godine. Operativni bilans grada u odnosu na operativne troškove povećan je sa tri na 14 procenata, i očekujemo da se ovaj trend zadrži i u 2017. godini, kada očekujemo 16 procenata bruto operativnog bilansa.

- Videli smo i poboljšanje koje se tiče vlastitih prihoda i vidimo da grad vodi politiku zaustavljanja rasta operativnih rashoda, kao dodatnu meru smanjenja troškova i povećanja prihoda od lokalnih poreza i taksi – istakao je Josifov i dodao da je finansijski rezultat grada bio jedan od ključnih faktora koji su doprineli poboljšanju kreditnog rejtinga.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

On je istakao i da je povećan obim investicija u gradu Beogradu, što je posledica finansijske stabilizacije.

– U poslednje dve godine primećujemo da se nivo kapitalnih investicija povećao. Važno je napomenuti da ne očekujemo da se ova veća kapitalna ulaganja negativno odraze na finansijski rezultat grada – rekao je Josifov i dodao da Grad Beograd ima dobru sposobnost samofinansiranja, te da se očekuje da se ovaj pozitivni finansisjki rezultat zadrži i u 2017. godini.

– Dug grada je smanjen sa relativno visokih 76 procenata, u odnosu na operativni prihod u 2015. godini, na ispod 64 procenta u 2016, i očekujemo da se ovaj trend smanjenja duga zadrži i u ovoj godini. Takođe, gotovinski tokovi grada su pozitivni, a grad na računu prosečno svakog meseca ima oko 11 milijardi dinara – istakao je Josifov.

On kaže da Rejting agencija Mudis posebno ceni činjenicu da je institucionalni okvir u kome funkcionišu Grad Beograd i ostale lokalne samouprave u Srbiji stabilan i da to podrazumeva stabilnost u predviđanju prihoda i rashoda.

Josifov dodaje i da javna preduzeća igraju aktivnu uslogu u obuzdavanju fiskalnog pritiska na Grad Beograd jer se samofinansiraju i stabilno funkcionišu, te imaju pozitivne finansijske rezultate.

Grad Beograd je po prvi put 2016. godine dobio kreditni rejting, nakon čega je godinu dana kasnije on i povećan, a jednak je kreditnom rejtingu Republike Srbije. Kreditni rejting Beograda danas je BA3 sa pozitivnim izgledom.

Sastanku su prisustvovali i pomoćnici gradonačelnika Borko Milosavljević i Slobodan Milosavljević, kao i sekretarka za finansije Jelena Tanasković.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA