Ispod Knez Mihailove ulice nalazi se važan deo prošlosti Beograda: Nekada je tu bila glavna raskrsnica puteva

U 20. veku Knez Mihajlova opet postaje centar Beograda

  • 3

Beograd ne krasi samo lepota, ušće dve reke i brojne znamenitosti, već i činjenica da se u njemu nalaze mnoga arheološka otkrića. Kroz našu zemlju i kroz glavni grad, prošli su tokom vekova mnogi narodi. Svaki od njih je ostavio određen trag.

Kalemegdan već sada nije besplatan: Evo šta sve plaćate čim stignete

Singidunum, kako se nekada zvao, tokom vremena postao je veoma važna stanica koja se nalazila na jednom od glavnih puteva - Vie Militaris, koji je povezivao naselja i tvrđave duž Dunava.

U pravcu današnje glavne ulice tadašnjeg Singidunuma išla je rimska ulica Via Cardo, glavna saobraćajnica grada, koja je bila baš na mestu današnje Knez Mihailove ulice. Tako da je još za vreme Rimljana ovo bio centar grada. Studentski trg je bio mesto rimskog foruma, okružen termama, čije ostatke možemo da vidimo i da na njima sedimo ispred zgrade Filozofskog fakulteta.

Grad se tada prostirao sve do Ulica Majke Jervosime i Kosovske.

U srednjem veku dolazi do drastične promene kada se sve značajne stvari dešavaju pored reke, a ovaj deo postaje periferija, ali tako je ostalo samo do 20.veka kada je Knez Mihailova opet postala centar Beograda.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ocajno pero

    21. septembar 2017 | 10:37

    Koliko se secam gradnja u Rajicevoj je dugo trajala bas zbog nalazista nekih delova rimskih gradskih zidina i ako se dobro secam groblja. Bila je cak ideja da se napravi tunel koji bi pocinjao ko Francuske ambasade, a zavrsavao kod spomenika Rige od Fere. Zamislite i podzemni prolaz ili galeriju da "setate kroz istoriju" a oko vas su ostatci velikog carstva u kojoj smo i mi imali veliki znacaj, jer 13 ili 14 vladara Rima bili su sa naseg prostora. Beograd bi bio velika atrakcija u svetu. Dok pisem zamislja a kako bi to tek izgledalo ispod cele Knez Mihailove.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA