5 ODGOVORA NA PITANJE ŠTA ZNATE O SAVREMENOJ SRPSKOJ UMETNOSTI: Proverite i vi svoje znanje

Prva izložba "Vrhunska dela savremene umetnosti iz kolekcije Wiener Staedtische" otvorena je u sredu u Kući legata (Knez Mihailova 46) i trajaće do 11. oktobra. Izložbu možete pogledati svakog dana od 10 – 20 časova

  • 0

Šetajući centralnim ulicama Beograda, u kojima se nalaze brojne galerije i izložbeni prostori, pitali smo naše sugrađane šta znaju o savremenoj srpskoj umetnosti.

Prenosimo vam 5 najzanimljivijh odgovora.

Jovanka (68 god, profesor u penziji)

Pratim uglavnom naše slikare, manje vajare i fotografe. Naročito mi se dopadaju mlade slikarke Anita Bunčić i Ana Knežević, čiju sam izložbu letos posetila u Smederevu, u Gradskoj galeriji. Oduševila me jednim triptihom, koji je svakako trebalo videti i doživeti.

Maja (23 god, student farmacije)

Ne mogu da kažem da pratim dešavanja u umetnosti, jer moram mnogo da učim. Volim da pogledam neku izložbu, ako prolazim tuda i zainteresuje me plakat. Međutim, kako se moj drug bavi fotografijom, posetila sam nekoliko izložbi na kojima me uvek fasciniralo kako umetnik uspe da uhvati neko raspoloženje ili skrivenu misao. Uostalom, gledajući fotografije postajemo deo vremena u kom su nastale.

Andrija (46 god, službenik u banci)

Ne pratim savremenu umetnost, više volim stare majstore, kao što su Van Gog, Direr, Mone, Mane i ostali impresionisti. Moram priznati, ipak, da i danas ima dosta zanimljivih umetnika i zaista vizionarskih umetničkih izraza. Na primer, instalacije. Zanimljivo je posmatrati ih i razmišljati zašto ih je umetnik tako postavio i koja sve značenja im je dao.

Milica (52 god, prodavačica)

Volim umetnost, ali ne poznajem je mnogo. Nema ni mnogo tekstova o umetnosti u novinama, pa čak ni na televiziji nema mnogo prostora za umetnost, što je baš šteta.

Foto: Promo/ Nikola Mladenović

Stanko ( 33 god, arhitekta)

Pratim i savremenu i modernu umetnost. Poznajem i dosta naših umetnika odn. njihov rad. Dopadaju mi se vajari, posebno Mrđan Bajić. Neverovatno je talentovan. Nenad Bajić pravi sjajne izložbe. Poslednja koju sam video, pravljena je na daskama za seckanje, od drveta.

Prva izložba "Vrhunska dela savremene umetnosti iz kolekcije Wiener Staedtische" otvorena je u sredu u Kući legata (Knez Mihailova 46) i trajaće do 11. oktobra. Izložbu možete pogledati svakog dana od 10 – 20 časova.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA