Crveni krst Srbije uz podršku humanitarne organizacije Unitas Fond i Wikimedija Srbije 18. oktobra u Beogradu obeležava Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima

Događaji koji se organizuju tim povodom imaju veliki preventivni značaj, jer informišu javnost o ovom fenomenu, koji predstavlja jedan od najtežih oblika kršenja ljudskih prava

  • 0
Foto: Promo

Evropska Komisija je 2007. godine proglasila 18.oktobar za Dan borbe protiv trgovine ljudima. Od tada se u svim zemljama članicama EU organizuju aktivnosti na nacionalnom nivou kojim se želi skrenuti pažnja javnosti na opasnosti i posledice trgovine ljudima.

Događaji koji se organizuju tim povodom imaju veliki preventivni značaj, jer informišu javnost o ovom fenomenu, koji predstavlja jedan od najtežih oblika kršenja ljudskih prava. Od 2007. godine se svakog oktobra u Republici Srbiji sprovodi niz aktivnosti koje imaju za cilj ukazivanje na uzroke, rizike i posledice trgovine ljudima.

18.oktobar se obeležava slično kao i u drugim zemljama Evrope - konferencijama, tribinama i drugim relevantnim aktivnostima koje dodatno rasvetljavaju problem pred očima javnosti. Obeležavanje će započeti performansom “zamrznutih slika” u kom će volonteri Crvenog krsta pokušati da ukažu na opasnosti i posledice koje sa sobom nosi ovaj problem i kojim će istaći mere zaštite koje su neophodne za mlade ljude, koji su najčešće žrtve trgovine ljudima. Početak performansa zakazan je za 18.oktobar od 18h u Knez Mihajlovoj ulici, u Beogradu.

U cilju podizanja svesti javnosti o ovom problemu, pored mnogobrojnih aktivnosti, planirano je i izvođenje pozorišne predstave "Rasprodaja" amaterskog pozorišta iz Šida. Predstava će biti izvedena u Teatru 78, 18.oktobra od 20h, a uloga glumaca je poverena učenicima i studentima volonterima Crvenog krsta. Kolažne scene prikazaće vrbovanje žrtava, uvlačenje u zamke trgovaca ljudima, surovu eksploataciju i patnju kroz koju prolaze žrtve ali i mere predostrožnosti koje svaki pojedinac može preduzeti kako bi zaštitio sebe i svoje bližnje. Predstava na kreativan i inovativan način prikazuje složenost problema i položaj žrtava trgovine ljudima. Ulaz je besplatan.

U saradnji sa Vikimedijom Srbija, i fondacijom Unitas  u Univerzitetskoj biblioteci će biti organizovan  i seminar "Znanjem protiv trgovine ljudima" na kom će kao predavači učestvovati vršnjački  treneri Crvenog krsta Srbije u oblasti prevencije trgovine ljudima . Učesnici ovog seminara su i studenti koji će se konkursom plasirati za ograničen broj mesta, a njihovi članci će biti  objavljeni na wikipedijinom sajtu i dostupni široj javnosti na korišćenje.

Crveni krst Srbije svoju ulogu u borbi protiv trgovine ljudima zasniva na edukaciji pojedinca i grupa da prepoznaju problem, a koji se obučavaju da u svojim sredinama dalje šire znanja o opasnostima koje ova pojava nosi i posledicama koje izaziva u društvu.

Unitas Fond je humanitarna organizacija koja se bavi protiv trgovine ljudima putem edukacije i prevencija, posebno kroz projekat Prevencija rizika od trgovine ljudima, dece i mladih u Srbiji, kao i podizanjem svesti putem dokumentarno-igranog filma Posmatrči, koji je baziran na istinitim pričama.

Wikimedia Serbia je nevladino, nestranacko i neprofitno udruzenje, ciji ciljevi promocija i  podrzavanje stvaranja, sakpljanja i umnozavanja slobodnog  sadrazaja na  sprskom jezikuku iskljucivo na neprofitan nacin, kao i  ideje da svi ljudi imaju jednak pristup znanju i  obrazovanju. Organak u nasoj zemlji promovise razvoj  Wikipedia na srpskom jeziku i druge viki  projekte.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA