San Beograđana se ispunjava, grad silazi na reke, a Beograd dobija novi simbol: Niče pasarela, a na njoj skulptura čuvenog vajara (FOTO)

– Ovo nije samo skulptura, već velika poruka, koja kaže da Ričard Dikon ima svoje interese i želje da menja Beograd - rekao je Siniša Mali

  • 6

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali prisustvovao je primopredaji skulpture „Odande – dovde”, koja će krasiti buduću pešačku pasarelu između Kalemegdana i Savkog pristaništa. Mali je istakao da se izgradnjom pasarele realizuje višedecenijski san Beograđana – silazak grada na reke.

Sara Nikolić (29) svojim radovima "podarila nov život" patrijarhu Pavlu i Vuku Karadžiću (FOTO)

Događaju je prisustvovao i glavni gradski urbanista Milutin Folić.

Mali je naglasio da skulptura „Odande – dovde” pokazuje da se Beograd i Srbija menjaju, pošto je do pre tri ili četiri godine bilo teško zamisliti da će u našem gradu postojati skulptura koja je delo čuvenog vajara Ričarda Dikona.

– Uskoro ćemo imati pasarelu koja će povezivati Kalemegdan i Sava promenadu, ali postoji još dosta projekata koji menjaju lice Beograda. Danas je Srbija normalna zemlja, Beograd normalan grad i projekti poput ovog su postali realnost. Na ovaj način ostvarujemo vekovni san Beograđana, da se grad spusti na reke – istakao je Mali.

Foto: Beoinfo

On je podsetio da se trenutno uređuje pešača zona, centar grada, fasade, kao i da Sava promenada, pored Beograda na vodi, pre tri godine nije postojala.

– Želimo da damo mogućnost građanima Beograda da sa Kalemegdana veoma brzo stignu do promenade, zbog čega će do polovine naredne godine pasarela biti završena. Pasarelu će krasiti skulptura Ričarda Dikona i Mrđena Bajića, što će biti još jedna kulturna atrakcija našeg grada. Generalno, pasarela će biti nešto što Beograđani do sada nisu imali priliku da vide – rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, nakon završetka radova imaćemo lepši izgled Kalemegdana, ali i promenade.

Foto: Beoinfo

Ovo nije samo skulptura, već velika poruka, koja kaže da Ričard Dikon ima svoje interese i želje da menja Beograd. Naš grad postaje svetska metropola, jer ne postoji puno gradova koji mogu da se pohvale delom Ričarda Dikona. Menjamo grad, ali i sebe, jer želimo da ostavimo lepše mesto za život budućim generacijama. Polovinom naredne godine ova skulptura će postati novi simbol Beograda. Veliko hvala i autorima koji su uložili vreme i glavnom urbanisti Milutinu Foliću, ali i svim ljudima koji su doprineli pozitivnim promenama u Beogradu – zaključio je Mali.

Skulptura je delo Mrđena Bajića i Ričarda Dikona, umetnika iz Velike Britanije, a predstavlja donaciju kompanije „Delta holding”.

Foto: Beoinfo

Mrđen Bajić, jedan od dvojice autora, rekao je da skulptura predstavlja neodvojivi deo putanje celine pešačke pasarele koja bi trebalo da ponovo poveže prostorne punktove koje je istorija razdvojila.

– Ona je istovremeno rezime istraživanja koje je započeto još 2006. godine. Skulptura evocira susret haosa i geometrije, prirodnog i urbanizovanog, modernog i tradicionalnog, vode i grada u kontinuitetu nestabilnih istorijskih okolnosti i posebnosti geografskog okruženja – rekao je Bajić.

Foto: Beoinfo

Predstavnica kompanije „Delta holding” Marija Desivojević Cvetković rekla je da joj je čast da u ime svojih kolega gradu Beogradu i Beograđanima preda ovo veličanstveno umetničko delo.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Uroš

    7. decembar 2017 | 05:59

    Čekaj poruka skulpture je da tamo neki Ričard iz Britanije ima želju da menja Beograd. Neverovatno kako je bistar. Mi Beograđani bi večito živeli ovako ne oslanjajući se na reke. A čekaj, zar nas nije njegova država pre 18 godina bombardovala i srušila nam mostove???? I on će sad nama držati lekcije o važnosti reka i promena. Mi smo gospodine dragi živeli na rekama pre nego što je tvoj narod naučio da jede viljuškom.

  • Saša

    6. decembar 2017 | 17:35

    Ma da,kao da smo mi pečurke pa da poverujemo.

  • Blacky

    6. decembar 2017 | 17:00

    Prelep spomenik!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA