≫ 

Žene u Beogradu sutra skaču protiv 8. marta: Štrajk pripadnica nežnijeg pola okupiraće ceo grad

One se, kako kažu, suprotstavljaju decenijama ekonomske nejednakosti, kriminalizacije, policijskog tlačenja, rasnog i seksualnog nasilja

  • 22

Nekoliko nevladinih i LGBT organizacija će sutra u Beogradu, povodom Međunarodnog dana žena, organizovati "Osmomartovski marš žena", tokom kojeg će pozvati na ravnopravnost polova, poštovanje reproduktivnih prava žena i borbu protiv nasilja nad ženama. Protestni marš će početi u 17 časova na Trgu Republike, odakle će učesnici protesta krenuti prema Slaviji, uz zaustavljanje pred zgradom Vlade Srbije.

Napravite poklon za 8. mart za manje od 100 dinara i izmamite joj osmeh od milion dolara (VIDEO)

Organizatori protesta uručili su danas svoje zahteve Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, zatraživši bolji položaj žena na tržištu rada, nedvosmislenu i doslednu politiku o sprečavanju i zaštiti žena od nasilja, kao i bolju zdravstvenu zaštitu.

- Naša seksualna, reproduktivna i radna prava konstantno su ugrožena i zbog toga ćemo se mi ove godine pridružiti jednoj široj inicijativi žena širom sveta koja, pod parolom "Štrajk žena", okuplja žene kako bi se suprotstavile decenijama ekonomske nejednakosti, kriminalizacije, policijskog tlačenja, rasnog i seksualnog nasilja, beskrajnog globalnog rata i terorizma - izjavila je Mina Damjanović, ispred inicijative žena koje organizuju marš.

Foto-ilustracija: Profimedia

Maja Krek, aktiviskinja Levog samita Srbije, ukazala je na ukorenjenje podele rada u čijoj pozadini se nalaze patrijarhalne predstave o rodnim ulogama u domaćinstvu, a koje, između ostalog, vode ka tome da su žene radna snaga koja se prva nalazi na udaru otkaza.

- U posebno teškom položaju nalaze se zaposlene trudnice koje otkaze dobijaju pod izgovorom da predstavljaju nepotrebno opterećenje za poslodavca koji ih "plaća dok one ne rade", uprkos činjenici da je za isplatu plata trudnicama i porodiljama odgovorna država, a ne poslodavac - izjavila je Krek.

Protest organizuju Mreža Žene protiv nasilja, Labris - organizacija za lezbejska ljudska prava, Rekonstrukcija Ženski fond, Astra, Romska ženska mreža, Mreža Žena u crnom Srbije, Mreža žena Rasinskog okruga, Levi samit Srbije i Konsultacije za lezbejke, i Plenum žena za štrajk.

A kako je Telegraf jedne godine čestitao 8. mart pogledajte u našem videu:

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vladimir

    7. mart 2018 | 18:08

    Upravo peglam ves dok gledam kako moja supruga cijepa drva koja su upravo stigla jer ona nije uspjela da nabavi na vrijeme. Malo mi je krivo jer je snijeg po njima. Ali tako je to, mi vodimo ravnopravan zivot. Nekad mi je zao sto radi 10 sati dnevno, a onda dodje kuci i ode u garazu da nesto izbrusi, zavari, obradi,.....dok ja gledam sta za veceru da napravim.

  • Djuka

    7. mart 2018 | 20:43

    Ma dosadne ste više sa tim ženskim pravima, imate mnogo veća prava od nas muškaraca i mi smo ugroženi a ne vi..

  • Svedok 100%

    7. mart 2018 | 17:47

    Ja svoju suprugu volim i posvećujem joj pažnju svih 365 dana,niti dozvoljavam da joj bilo ko pravi problema. Njoj nije potreban 8 mart.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA