Ljubitelji konja, ujedinite se! Počinje sezona trka na Hipodromu

Prvog dana će biti održane tradicionalne trke "Vladislav Ribnikar" i "Careva ćuprija"

  • 0

Ljubitelji konja, počnite da se pripremate, jer je prvi ovogodišnji trkački spektakl na beogradskom hipodromu zakazan za 22. april.

Trke na Hipodromu u Beogradu: Ovakav spektakl još niste videli (VIDEO)

Tog će se dana održati tradicionalne trke "Vladislav Ribnikar" i "Careva ćuprija", a u planu je da do kraja 96. sezone bude organizovano sedam trkačkih dana. Ako finansije to dozvole, ljubitelji konja moći će da uživaju u trkama i da navijaju za svoje favorite jednom mesečno, od aprila do septembra.

Prve moderne konjičke trke u Srbiji organizovane su pre više od 150 godina, odnosno 1842. u Beogradu. Organizovao ih je engleski konzul Lojd Džordž Hodžes u čast sultanovog izaslanika Sakib-efendije.

Ovako je bilo nekada, Foto: hipodrombeograd.rs

Nije prošlo mnogo vremena kada su 1863. godine Knez Mihailo Obrenović i srpska vlada organizovali prve galopske trke na kružnoj stazi između današnjih ulica Bulevar kralja Aleksandra i Kraljice Marije. Ubistvo kneza Mihaila prekinulo je odigravanje ovakvih trka na oko 20 godina.

Prva trka biće održana 22. aprila, Foto: hipodrombeograd.rs

Zasluge za izgradnju postojećeg hipodroma pripadaju Dunavskom kolu jahača "Knez Mihailo" i Vladislavu Ribnikaru, dugogodišnjem predsedniku ovog udruženja.

Najstariji sportski objekat u Srbiji sagrađen je pred sam Prvi Svetski rat. Zanimljivo je da je prva trka je održana na Vidovdan 1914, tačnije na sam dan atentata u Sarajevu.

Hipodrom iz ptičje perspektive, Foto: Wikipedia/Bjoertvedt

Zlatan period hipodroma, kako se navodi u literaturi, bilo je razdoblje između dva svetska rata, a trke sa dugom tradicijom i danas privlače najveću pažnju - Galopski derbi, Trka Grada Beograda, kasačka trka "Singidunum"...

Kas konja na Hipodromu, Foto: hipodrombeograd.rs

Hipodrom je u najvećem delu sveta mesto na kome se skuplja elita spremna da uloži veliki novac u galop raskošnih konja. Beogradski hipodrom je poseban, jer u njemu konji brišu sve razlike i ostaje samo ljubav prema konjima.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA