Narodna biblioteka srušena je u Drugom svetskom ratu, a na njenom mestu niče spomenik kulture

Narodna biblioteka sada se nalazi pored Hrama Svetog Save, gde su izloženi ostaci njenog bogatog kulturnog nasleđa

  • 4

U šestoaprilskom bombardovanju 1941. godine do temelja je srušena Narodna biblioteka Srbije. Godinama se priča da će ovo postati adaptirani spomenik kulture, a ove smo dobili i nacrt kako će to izgledati.

Beograd uskoro dobija novi simbol: Počinje izrada idejnog projekta Mosta kod Ade Huje (FOTO)

Osnovana 1832. Narodna biblioteka Srbije u srcu Beograda izgorela je do temelja 6. aprila 1941. prilikom nemačkog bombardovanja Beograda. Danas je ovaj prostor ograđen, a njegova okolina služi za parking.

Ovde je bila Narodna biblioteka, Foto: Wikipedia/Михаило Грбић

- Razna rešenja su u opticaju ali mi moramo da presečemo tu stvar, ali rupa ostaje i to je nedopustivo. Mi ćemo insistirati da se konačno pred javnost izađe sa nekim trajnim rešenjem - rekao je ministar kultire Vladan Vukosavljević.

Budući izgled spomenika na mestu nekadašnje Narodne biblioteke, Foto: Promo

Trajno rešenje već postoji, otkriva gradski arhtekta. Milutin Folić objašnjava da je projekat već napravio arhitekta Boris Podreka.

- Prvi deo prema Brankovoj ulici biće ugljenisane knjige koje će simbolizovati stradanje, zatim edukativni deo i onda cvetni deo koje simbolizuje preporod. Očekujem da bi radovi mogli da počnu u drugoj polovini godine i nadam se da će biti za sledeće leto potpuno u funkciji - rekao je Folić.

Predratna Narodna biblioteka, Foto: nb.rs

Narodna biblioteka sada se nalazi pored Hrama Svetog Save, gde su izloženi ostaci njenog bogatog kulturnog nasleđa.

Tokom bombardovanja u Drugom svetskom ratu uništen je knjižni fond od oko 50.0000 svezaka, kao i zbirka od 1.424 ćirilična rukopisa i zbirka turskih dokumenata o Srbiji, inkunabule i stare štampane knjige i celokupna prepiska Vuka Karadžića.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dakle

    9. april 2018 | 17:19

    Najbolje je da obnovite prelepu zgradu Narodne Biblioteke kakva je nekad bila. Nemojte praviti neke moderne izmišljotine. Podignite zgradu i u njoj muzej stradanja Beograda u drugom svetsom ratu. To je prirodno rešenje za taj deo grada i najbolje ce se uklopiti u tu arhitektonsku celinu.Sve ostalo je improvizacija.

  • Van

    9. april 2018 | 17:25

    Uništenje najvećih kulturnih vrednosti koje su postojale u biblijoteci Aleksandije, Konstantinopolju i Beogradu govori da bi istorija i svet bili daleko drugačiji da su ostali sačuvani.

  • gaga

    9. april 2018 | 15:35

    od cijih para nice ta zgrada?za niski aerodrom sam prvi put cuo da postoje nase i vase pare.sad me zanima od cijih para bi se pravilo tako nesto.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA