≫ 

Kruže priče da će hrast u Makenzijevoj biti posečen zbog izgradnje fontane, a evo da li je to istina

Osim o štrajku taksista, Beograđani danas pričaju samo o jednoj temi

  • 5

Vest da će preko 100 godina star hrast u Makenzijevoj ulici biti posečen na jesen, kako bi se na njegovom mestu postavila jedna od 54 najavljene fontane, proširila se jutros društvenim mrežama brzinom požara. Ceo Beograd stao je u odbranu hrasta "koji je svojim rukama posadio Frensis Makenzi, zbog čega ova ulica i nosi njegovo ime".

Smišljeno uništavanje svega što predstavlja istoriju grada. Stogodišnji hrast na kružnom toku kod Kalenić pijace zasadio je 1879. godine Frensis Mekenzi po kome je naziv dobila Mekenzijeva ulica.  Biće posečen na jesen radi izgradnje jedne od 54 naprednjačke fontane - tekst je koji od jutros kruži društvenim mrežama, propraćen fotografijom.

Post je odmah izazvao revolt građana, spremnih da brane drvo. Mnoge je ovo podsetilo na 600-godišnje stablo koje je posečeno zarad izgradnje Koridora 11, a građanima Sremske Mitrovice sipalo je so na živu ranu zbog seče Judinog drveta.

Kada Beogradom protutnji narodnjak, svi se okreću za konjem, a ne za besnim kolima (VIDEO)

No, revolt je bio bezrazložan, jer je, po svemu sudeći, ova priča lažna. Iz JKP "Zelenilo-Beograd" kažu da nikada nisu čuli za pomenuti plan, te da drvo sa slike i nije hrast.

- Na kružnom toku kod Kalenić pijace nalazi se stablo platana. Stablo nije zaštićeno. Procenjuje se da je staro preko 70 godina i dobrog je zdravstvenog stanja, u punoj funkciji. Na njemu se redovno primenjuju redovne mere nege, prihranu smo vršili više puta - rekla je za Telegraf.rs Gordana Miljojković, koordinator za saradnju sa medijima "Zelenila-Beograd".

Ona je ponovila da je poseći zdravo stablo veoma komplikovana i transparentna procedura, koja podrazumeva izalazk komisije, rešenje opštine i druge akte. A kako je drvo staro tek 70 godina, Frensis Makenzi (1833—1895) nije mogao da ga posadi.

- U planu je da u narednim danima izvršimo orezivanje suvih grana na stablima platana koja se nalazi u neposrednoj blizini , na skveru Vojvode Bojovića. Građani to treba da znaju, kako ne bi pomislili da je reč o nečem drugom, osim o redovnim merama nege - dodala je Miljojković.

OGLASIO SE I GRAD BEOGRAD: PRIČA JE NE SAMO LAŽNA, VEĆ I ZLONAMERNA

Priča o hrastu starom 140 godina ne samo da nije tačna, već je i zlonamerna, izjavio je za Telegraf.rs gradski menadžer Goran Vesić.

Te priče su zlonamerne, smatra gradski menadžer Foto: Beoinfo

- Na mestu na kome se nalazi pomenuto drvo nije planirana nikakva fontana. Da ironija bude veća, drvo na slici uopšte nije hrast, već platan, i nije staro 140, već 70 godina. To znači da nije ni mogao da ga zasadi Frensis Makenzi - rekao je Vesić za naš portal.

Beograd dobija čudesnu zgradu, baš tamo gde godinama gledamo raspadnute zidove (FOTO) (VIDEO)

On smatra da se radi o namernom širenju lažnih vesti.

- Ova priča je plasirana preko Tvitera od strane osobe koja se krije iza lažnog identiteta, a poznata je po netačnim vestima kojima pokušava da diskvalifikuje gradsku vlast. Poseban problem je što je ovu laž retvitovao bivši predsedik opštine Vračar Branimir Kuzmanović, kome je Agencija za borbu protiv korupcije izrekla meru zabrane obavljanja javne funkcije, jer je budžetski novac davao svojoj majci - istakao je Vesić.

(D.D.S. d.savanovic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera

    10. maj 2018 | 22:19

    Bez obzira ko šta priča drvo lepo izgleda ne treba ga dirati.

  • Apsurdistan

    10. maj 2018 | 20:19

    Макензијава улица од овог платана је удаљена око 200м и повезује их Курсулина улица! Сви који знају тај крај знају и да то стабло сигурно нема 100 година! А очигледно је одакле овај "Пера ложач" долаѕи и с којим циљем шири овакве глупости!

  • ???

    11. maj 2018 | 08:46

    Ako nesto opstaje toliko godina Nama u korist prema tome treba imati postovanje i cuvati ga!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA