Od nas su i Kinezi učili: Sedam decenija Građevinskog fakulteta u Beogradu

Fakultet je za 70 godina iznedrio više od 13.500 građevinskih inženjera, oko 500 magistara i više od 350 doktora nauka

  • 0

Davne 1846. godine Knez Aleksandar Karađorđević osnovao je u Beogradu "Indžinirsku školu" kako bi Srbija dobila stručne inženjere. Iz ove škole vremenom je nastao Građevinski fakultet koji ove godine slavi 70 godina postojanja, a sećanje na početke čuva na svom grbu.

Studenti građevine osmislili su onlajn platformu za učenje: Bolju stvar nisu mogli da urade!

Prema izjavama kineskih stručnjaka, koje danas susrećemo na gotovo svim našim kapitalnim objektima i koji su danas jedna od vodećih država po broju i kvalitetu kadra, do 80. tih godina prošlog veka za odlučujuću ulogu u njihovom ubrzanom razvoju zaslužni su upravo srpski građevinari.

Građevinski fakultet sslavi 70 godina, Printskrin: Google Street View

Srbija danas predstavlja jedno veliko gradilište, ili preciznije više od 20.000 gradilišta, što podrazumeva više desetina hiljada angažovanih radnika. Ako se uzme u obzir da građevinarstvo za sebe veže na desetine drugih industrijskih i proizvodnih delatnosti, onda je ono s pravom prepoznato kao najuticajniji i najpropulzivniji faktor privrednog razvoja naše zemlje.

Bez stručnog kadra i pre svega visokokvalitetnog obrazovanja, ovakvi istorijski rezultati ne bi bili postugnuti.

- Do danas, Građevinski fakultet u Beogradu je iznedrio više od 13.500 građevinskih inženjera, preko 500 magistara i više od 350 doktora nauka. Građevinarstvo je dalo 16 redovnih članova i 6 dopisnih članova Akademije nauka Srbije, dva rektora Liceja, četiri rektora Velike škole i dva rektora Univerziteta - kažu na ovom Fakultetu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA