Održana tribina "Celijakija i intolerancija na gluten" u Opštini Savski venac

Opština Savski venac u saradnji sa Zavodom za zdravstvenu zaštitu radnika "Železnice Srbije" organizovala je danas tribinu za građane "Celijakija i intolerancija na gluten" u Svečanoj sali Opštine Savski venac

  • 1

Ispred Opštine Savski venac na tribini se obratila predsednica Irena Vujović, direktor Zavoda "Železnice Srbije" dr Vlado Batnožić, a kao stručni predavači govorili su lekari Zavoda dr Jelena Bidžić i dr Radomir Lekić, kao i dr biotehničkih nauka Dajana Poleksić iz kompanije "Aleksandrija Fruška gora" koja se bavi proizvodnjom bezglutenskih proizvoda.

Irena Vujović podsetila je da je Opština u prethodnom periodu organizovala niz zdravstvenih tribina sa različitim temama, kao i niz akcija besplatnih preventivnih pregleda za sugrađane u saradnji sa Zavodom "Železnice Srbije" i Domom Zdravlja Savski venac.

Foto: Promo

- S obzirom da se u maju obeležava svetski dan obolelih od celijakije, danas smo okupili stručne predavače koji će razgovarati sa građanima o ovoj važnoj temi u cilju razvijanja svesti o celijakiji i poteškoćama sa kojima žive oboleli - rekla je Vujović.

Dr Vlado Batnožić objasnio je da od celijakije u Srbiji boluje veliki broj ljudi od čega je 3 000 registrovano, a čak 70 000 neregistrovano i da se može javiti kod bilo koje starosne dobi.

- Važno je da znamo koja hrana pravi smetnje, a to je ona koja sadrži gluten. Tu spadaju proizvodi od pšenice i srodnih žitarica, raža i ječma. Glavni korak u lečenju je promena načina ishrane, a u poslednje vreme napravljen je ozbiljan pomak u nauci - istakao je Batnožić.

Foto: Promo

Direktorka razvoja u domaćoj kompaniji "Aleksandrija Fruška gora" Dajana Poleksić govorila je o specifičnosti niza proizvoda od brašna od kojih se mogu napraviti testenina, hleb, krekeri, kao i razne grisine, a ne sadrže gluten, laktozu i kazein.

- Ranije se od pirinča, prosa ili heljde mogla napraviti samo kaša, ne i hleb. Piramida ishrane kod osoba koje imaju problem sa celijakijom je osiromašena, jer u Srbiji imamo strane uvoznike koji su skupi. Međutim danas imamo domaće proizvođače koji nude povoljne cene i visok kvalitet ovih proizvoda. Tek sada imamo na tržištu žitarice koje su u osnovi ishrane svakog čoveka, a koje su namenjene ljudima sa problemima vezano za gluten. To su žitarice proso, heljda i kukuruz - naglasila je dr biotehničkih nauka Dajana Poleksić.

Foto: Promo

Biljana Todorović, koja godinama živi sa dijagnozom celijakije, posebno je istakla zahvalnost što se ovakva tribina organizovala i što se imalo sluha za građane sa ovim poteškoćama, poput nje.

- Bezglutenski život nije naš izbor, ali snalazimo se. Nadamo se da ćemo u skorije vreme imati malo širi spektar platežno dostupnih proizvoda ove vrste - poručila je Todorović.

Foto: Promo

Na tribini je prisustvovalo oko 100 zainteresovanih građana za ovu temu, kojima je kompanija "Aleksandrija Fruška gora" obezbedila poklone u vidu bezglutenskih proizvoda.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA