Vozilo UNHCR-a blokira beogradski trotoar: Niko nije nadležan da ga skloni, a od njega ne može da se prođe (FOTO)

Ostavio ga nasred trotoara i na kraj žardinjere

  • 7

Nasred trotoara i sa jednim točkom tik do drveta gradskog zelenila parkiran je juče sivi pežo u Ulici Svetozara Markovića ispred broja 48.

Bahati vozači nisu zaštićeni! Parking servis i interventna dizali luksuzne automobile na Vračaru (FOTO)

Da li je vozač smatrao da mu UNHCR tablice omogućavaju da parkira gde god vidi zgodno mesto, ili je situacija bila toliko hitna da mu je bilo nevažno hoće li platiti kaznu, prolaznici nisu pitali.

- Ovo je stvarno nije u redu. Moj suprug je u invalidskim kolicima i malopre smo se jedva provukli. Pa valjda i mi imamo neke zakone i pravila, koja važe za sve, pa čak i za svetske organizacije?! - prokomentarisala je čitateljaka Telegrafa, vidno iznervirana, dok su drugi prolaznici slegali ramenima uz komentar "diplomatske tablice".

Da li ga je sačekalo iznenađenje Foto: JKP "Parking servis"

Na tablicama doduše nije bilo nijedne oznake koja, prema Pravilniku o registraciji motornih i priključnih vozila, ukazuje da je reč o automobuilu ove međunarodne misije. No, sve i da se radi o "diplomatskom" automobilu, njegov vlasnik nema pravo da parkira gde želi, saopštili su nam iz JKP„Parking servis“ Beograd.

- Ova vrsta vozila nije oslobođena plaćanja parkiranja, te JKP „Parking servis“ Beograd, obavljajući kontrolu i naplatu parkiranja, prema njima postupa na istovetan način kao i sa vozilima domaćih registarskih oznaka - naglasili su oni.

Isti tretman važi i ako treba pisati kaznu ili zvati "pauka".

Ista pravila za sve Foto: Telegraf

- Mi nepropisno parkirana vozila uklanjamo isključivo po nalogu saobraćajne policije ili komunalne inspekcije. Cena prenosa vozila zavisi od mase praznog vozila, upisane u saobraćajnoj dozvoli, te se i kazne doređuju spram togam, a ne na osnovu registarskih oznaka vozila. Jedina povlastica koju automobili sa "diplomatskim" tablicama imaju jeste korišćenje rezervisanog parking mesta na osnovu Rešenja koje izdaje Sekretarijat za saobraćaj. Ova mesta su obeležena znakom P, dopunskom tablom sa imenom korisnika i broja parking mesta. Njihovo korišćenje je moguće isključivo uz nalepnicu koju izdaje „Parking servis“ - kazali su iz ovog preduzeća.

SPECIJALNA VOZILA, SPECIJALNE OZNAKE

Inače, Pravilnikom je propisano da vozila diplomatsko-konzularnih predstavništava, misija stranih država i predstavništava međunarodnih organizacija u Srbiji moraju da budu crne boje, oivičene žutom linijom i da na njima sa leve strane, na plavoj podlozi belim slovima piše SRB.

Diplomatske su treće odozgo Foto: Wikipedia

Na njima mora da bude i slovo A, M, ili P, u zavisnosti od toga o kome se prestavništvu radi, zatim broj prestavništva ili misije (za Visokog koemsara UN za izbeglice to je 77), kao i dopunska pločica  CMD ili  CD.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Лицемер

    29. maj 2018 | 13:36

    Можда му нико од надлежних не може ништа али могао је неко од револтираних грађана да му демолира аутомобил. Навијачи на овакве ствари треба да усмере вишак енергије.

  • Zoran Veteran

    29. maj 2018 | 16:06

    Oni su njemu ostavili kovertu, vozač će odneti u firmu unhcr i ta koverta će biti pocepana ili vraćena parking servisu na razduzenje,drugo nisu naveli pojedine tablice drugih službi koje ne plaćaju nikom nista,čak šta više postoje vozila koja su nepropisno parkirana pauk prolazi pored njih nasmeju da gledaju u njega, lično sam to gledao, dižu opele,neke stare golfoove itd,znači zakon nije za sve isti kao što kažu u priči..

  • Lucifer 1.

    29. maj 2018 | 15:25

    Znači li to da ima jačih od policije, verovao sam i verujem policiji, ali ovaj slucaj mi pojačava sumnju, valjda će ispraviti propust.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA