Vesić: Startap kompanije i kreativna industrija su budućnost Beograda. Pomoći ćemo mladima da počnu posao

Gradski menadžer najavio najmanje duplo više novca iz budžeta grada za startap kompanije sledeće godine

  • 0

Grad Beograd podržao je oko 350 startap kompanija za šta je izdvojeno oko 40 miliona dinara, izjavio je danas gradski menadžer Goran Vesić i dodao da će za tu namenu sledeće godine biti izdvojeno duplo više, ako ne i tri puta više, jer je to budućnost Beograda.

Po svetom srpskom spomeniku danas kučići vrše nuždu: Čak ni Beograđani ne znaju šta se nalazi u centru prestonice (FOTO)

On je danas obišao Naučno-tehnološki park (NTP) na Zvezdari gde je sa preduzetnicima, koji su uz podršku Grada Beograda započeli biznis i postali primeri uspešne prakse u oblasti informacionih tehnologija, razgovarao o unapređenju saradnje, mogućnostima povezivanja naših preduzetnika sa svetskim trendovima, kao i o programima za preduzetnike.

Vesić je novinarima rekao da je nekoliko puta razgovaro sa premijerkom Anom Brnabić koja je, kako kaže, vrlo zainteresovana za ovu vrstu razvoja Srbije.

- Mi već planiramo da nekoliko objekata na teritoriji Beograda, koji su sada ruinirani, pretvorimo u ovakvu vrstu habova gde ćemo pomagati mladima koji počinju posao - istakao je Vesić.

Razgovarano o unapređenju Foto: Promo

Osim toga, dodao je on, po ugledu na Izraelce će se raditi projekat "Anđeo investitor" u okviru koga će velike kompanije odvajati deo novca za podršku inovativnih projekata i deliti zaradu sa ljudima koji rade te projekte.

Vesić je naveo da je NTP pre četiri godine bila izgrađena, ali potpuno prazna zgrada u kojoj su bile jedna državna institucija i jedna start-ap kompanija.

- Danas je tu 61 kompanija u kojima radi oko 550 ljudi. Veoma sam zadovoljan jer smo, zajedno sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehenološkog razvoja i Beogradskim univerzitetom, uspeli da oživimo ovaj NTP i ovo je primer kako ubuduće treba da radimo - istakao je Vesić.

On je zahvalio svima koji rade u NTP-u i naglasio da Srbija nema drugi način da dostigne razvijene evropske zemlje osim da ulagati u inovacionu delatnost i kreativne industrije.

- Samo tu možemo da napravimo brzi skok i dostignemo zemlje koje su industrijski mnogo jače od nas - podvukao je gradski menadžer.

Sastanku je prisustvovao i član Gradskog veća Dragomir Petronijević koji je precizirao da su 2017. godine firme koje posluju u NTP na Zvezdari zaradile 16,4 miliona evra.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA