Neverovatno, dvorište na Zvezdari krije još četiri "zveri": Vlasnici odgajili još četiri vrste ukrštenog vuka i kanadskog psa!

Za njih je inspekcija nakon što ih je otkrila, izdala potvrdu o oduzimanju, ali su ostali na istoj adresi

  • 8

Vučica Coka nije jedini vuk u kući na Zvezdari. Osim nje, pronađena su i njena četiri rođaka za koje je izdata potvrda o oduzimanju, ali su vukovi ostali na istoj adresi.

Posetili smo vučicu za kojom je tragao Beograd: Stajali smo ispred kaveza 20 minuta, Coka se nije pomerila nijednom (FOTO)

Zove se Coka i voli da se mazi: Vučica koja je prestravila meštane Mirijeva dobila dom u Zoo vrtu (FOTO) (VIDEO)

Naime, odbegla, pa uhvaćena vučica u beogradskom naselju Mirijevo mnoge sugrađane je zabrinula jer su se nakon nje mnogi zapitali kako je moguće da zver, slobodno šeta gradskim ulicama. Coka, kako ju je javnost nazvala, smeštena je u Zoološkom vrtu, ali su u kući njenih navodnih vlasnika, pronađena još četiri vuka. Izvor "Politike" upućen u ovaj slučaj otkrio je da je inspekcija za zaštitu životne sredine u pratnji stručnjaka iz Prirodnjačkog muzeja, po izlasku na teren utvrdila da su četiri pronađene životinje – vukovi.

Ovo su za "Politiku" potvrdili i u Ministarstvu poljoprivrede gde kažu da su veterinarska inspekcija i inspekcija za zaštitu životne sredine prekontrolisale dvorište vlasnika i da su tamo zatekli nelegalni zoološki vrt.

U dvorištu su, osim pasa, našli još četiri životinje  koje je inspekcija fotografisala i slike prosledila direktoru Prirodnjačkog muzeja Milanu Paunoviću. On je rekao da su to divlje životinje - odnosno vukovi.

Četiri vuka su ostali na kućnoj adresi Foto: Milena Đorđević

Prema Ministarstvu ekologijre, to je vrsta Canis lupus occidentalis, odnosno hibrid nastao ukrštanjem kanadskog vuka sa psom.

- Inspektori za zaštitu živootne sredine konstatovali su da se radi o zaštićenoj vrsti koja ne može da bude0 u vlasništvu građana. Izdali su potvrdu o oduzimanju vukova, uz uslov da se oni čuvaju na mestu gde su zatečeni do odluke suda, s tim što će u zakonskom roku biti doneto i rešenje - kažu u Ministarstvu poljoprivrede uz obrazloženje da po zakonu o dobrobiti životinja ne mogu da utvrde uslove za čuvanje divljih životinja tek nakon dobijanja saglasnosti Ministarstva za zaštitu životne sredine.

- Za utvrđene nepravilnosti  u načinu držanja pasa, odnosno to što su neki psi neobeleženi, nevakcinisani ili im je istekla vakcinacija... veterinarska inspekcija donela je rešenje o korektivnim merama. Protiv nesavesnih vlasnika biće podnet i zahtev za pokretanje prekršajnog postupka pred nadležnim sudom - ističu u Ministarstvu poljoprovrede.

Vukovi su na istoj adresi "ostali u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti prirode", odnosno privremeno su oduzeti do odluke suda.

- Utvrđeno je da su životinje u boksovima, u ograđenom i obezbeđenom prostoru za držanje životinja u dvorištu kuće. Nema razloga za strahovanje s obzirom na obezbeđenost prostora  u kome se one nalaze, kažu u Ministarstvu za zaštitu životne sredine i dodaju da će dalje odlučivati sud.

(Telegraf.rs / Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miroslava

    23. jun 2018 | 12:53

    Mnogi ljudi treba da se postide pred životinjama.

  • Lucifer 1.

    23. jun 2018 | 14:04

    Mnogim selima se šetaju vukovi kao zaštićeni i nisu opasnost za ljude, ali u gradu jesu i odmah inspekcije i zakoni,...

  • Asdf

    23. jun 2018 | 10:57

    Kako je moguce da su uopste nabavili vuka i da sve ove godine nijedna institucija za to ne zna? A saljete ljudima izvrsitelje iz usta da uzimaju kada zbog nemastine nemaju nesto da plate? Pazi molim te u sred grada drzati vukove? Poremecaj ozbiljan. Jadne zivotinje!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA